ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Με τραπεζικά στηρίγματα κρατάει τις 900 μονάδες

Αμετάβλητος στις 906 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Με τραπεζικά στηρίγματα κρατάει τις 900 μονάδες

Έντονη μεταβλητότητα παρατηρείται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει να υπερασπίζεται αποτελεσματικά το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, παρά το γενικευμένο κύμα ανησυχίας για την επιτοκιακή πολιτική, τον υψηλό πληθωρισμό και τη μετάλλαξη Όμικρον. 

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της συνεδρίασης (14.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο κατά 0,04% και διαμορφώνεται στις 906,08 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερο από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (905,7 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 901,86 έως 907,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υποτονικά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 28 εκατομμύρια ευρώ στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Πρωταγωνιστές της ημέρας είναι οι τράπεζες, με τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας να ενισχύονται άνω του 1,5% και να παρέχουν σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη. Από κοντά ακολουθούν και οι μετοχές των Eurobank – Tιτάνα, οι οποίες βρίσκονται πέριξ του 1%. 

Στον αντίποδα, πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Jumbo και ΓΕΚ Τέρνα, οι οποίες υποχωρούν κατά τουλάχιστον 1%, ενώ η μετοχή της Lamda Development έπεται στο -0,8% και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο -0,7%. 

Βρίσκει στηρίγματα η αγορά  

Η Λεωφόρος Αθηνών, όπως αποδεικνύεται, καταφέρνει να βρει αντισώματα στην πτωτική τάση των ξένων αγορών, οι οποίες χθες υπέστησαν σημαντικές απώλειες, λόγω της ανησυχίας για ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, ενδεχομένως και πριν τον Μάρτιο. 

Ως εκ τούτου, μέχρι στιγμής φαίνεται να υπερασπίζεται με άνεση το τεχνικό σημείο των 900 μονάδων, οι οποίες συνιστούν ένα σημαντικό crash test για την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι έχουν υιοθετήσει μια πιο συντηρητική στάση το τελευταίο διάστημα. 

Σε αυτό συμβάλλουν και οι προκλήσεις της πανδημίας, καθώς κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα διαρκέσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα και ποιος θα είναι ο αντίκτυπός τους στην πραγματική οικονομία. 

Στο κοκτέιλ των ανησυχιών έρχονται να προστεθούν και οι ενεργειακές πιέσεις, με το υπουργείο Ενέργειας να ανακοινώνει μια νέα δέσμη μέτρων (400 εκατ. ευρώ), με στόχο την ανακούφιση των επιχειρήσεων από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος. 

Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, οι αναλυτές εξακολουθούν να βλέπουν στον ορίζοντα το ανοδικό story του Χ.Α., δεδομένων τόσο των προοπτικών για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας όσο και των πολλών φθηνών επιλογών που βρίσκονται στο ταμπλό.  

Στο +1,5% οι τράπεζες 

Ο τραπεζικός κλάδος, κόντρα στο κλίμα στασιμότητας των blue chips, κινείται αντίρροπα και επιχειρεί να διατηρήσει το θετικό πρόσημο, καθώς ενισχύεται δυναμικά κατά 1,53% και διαμορφώνεται στις 590,72 μονάδες. 

To μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία αυξάνεται κατά 1,8% και προσεγγίζει εκ νέου το 1,10 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο +1,7% και τα 2,93 ευρώ. 

Λίγο πιο πίσω ακολουθεί η μετοχή της Eurobank, η οποία ενισχύεται κατά 1% και αναρριχάται στο 0,94 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στο +0,2% και το 1,31 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 1,86% 1,093 ευρώ 
  • Eurobank 1,03% 0,9422 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 1,73% 2,939 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,23% 1,312 ευρώ 

Ισορροπία στο ταμπλό 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζών, θετικό είναι το πρόσημο και για τη μετοχή του Τιτάνα, η οποία ανακτά το επίπεδο των 14 ευρώ, καθώς ενισχύεται κατά 1,3%. Κατά 0,6% αυξάνεται και η μετοχή των ΕΛΠΕ. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo υποχωρεί κατά 1,4% και τα 12,8 ευρώ, με τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα να έπεται στο -1,3%, τη μετοχή της Ελλάκτωρ στο -1% και τη μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στο -0,7%.  

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι μετοχές των Πλαίσιο και Entersoft συνεχίζουν δυναμικά, καθώς βρίσκονται άνω του +3%. Αντίθετα, η μετοχή της Reds μειώνεται κατά 2% και η μετοχή της Epsilon κατά 1,9%.  

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 48 μετοχές κινούνται ανοδικά, 46 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 13 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 67,2 δισ. ευρώ, σταθερή σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς                            

Διαβάστε επίσης: 

Αναταράξεις στις αγορές μετοχών – Τι πρέπει να περιμένει το Χ.Α. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News