Business & Finance Παρασκευή 7/01/2022, 12:17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμές ρεύματος: Στα 42 ευρώ η ενίσχυση ανά νοικοκυριό για τον Ιανουάριο

Τιμές ρεύματος: Στα 42 ευρώ η ενίσχυση ανά νοικοκυριό για τον Ιανουάριο

Νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το νέο μέτρο θα ωφεληθούν τα νοικοκυριά, οι αγρότες, αλλά και οι επιχειρήσεις, προκειμένου οι τελευταίες να παραμείνουν σε τροχιά ανάκαμψης και να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής, όπως εξήγησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. 

Ειδικότερα, σε 42 ευρώ ανέρχεται η μέση ενίσχυση ανά νοικοκυριό για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με την εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες θα επιδοτείται το 80%, ενώ στα νοικοκυριά ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο η μέση μηνιαία ενίσχυση είναι 54 ευρώ. 

Η ενίσχυση αφορά 4,2 εκατ. νοικοκυριά, καθώς θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές πρώτης κατοικίας, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχου. 

Για τα μη οικιακά τιμολόγια ανακοινώθηκε οριζόντια επιδότηση στο 50% του αυξημένου κόστους, η οποία αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Συγκεκριμένα, η επιδότηση ανέρχεται στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με συνολικό κόστος 133 εκατ. ευρώ.

Από τον Φεβρουάριο και μετά εξετάζεται, η κυβέρνηση εξετάζει επιδότηση η οποία θα είναι προσαρμοσμένη ανά κλάδο και ανάλογα με την έκθεση στο ενεργειακό κόστος.

Φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η επιδότηση ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές. Το μέτρο είναι συνολικού ύψους 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο.

Επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα δίνεται από τη ΔΕΠΑ στους πελάτες της, ενώ θα ζητηθεί ανάλογη έκπτωση από τους άλλους παρόχους για τους δικούς τους πελάτες.

Στα μη οικιακά τιμολόγια, επεκτείνεται η επιδότηση των 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές. Το συνολικό ύψος του μέτρου ανέρχεται στα 51 εκατ. ευρώ

Όπως δήλωσε ο υπουργός, πρόκειται για μέτρα συνολικής αξίας 395 εκατ. ευρώ, με τους σχετικούς πόρους να προέρχονται από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης.

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση θα εξετάσει εκ νέου την κατάσταση και θα αξιολογήσει τα μέτρα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Λογαριασμοί ρεύματος: Επιπλέον ενισχύσεις 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

BofA για ενεργειακή κρίση: 650 ευρώ επιβάρυνση ανά νοικοκυριό φέτος – Πότε θα τελειώσει

Στο 4,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 5% στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News