BUSINESS & FINANCE

Τιμές ρεύματος: Ποδαρικό με αυξήσεις – Έρχονται νέα μέτρα ελάφρυνσης

Τιμές ρεύματος: Ποδαρικό με αυξήσεις – Έρχονται νέα μέτρα ελάφρυνσης

Η  νέα χρονιά ήρθε αλλά μαζί της ήρθαν και οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια. Μπορεί τις τελευταίες ημέρες του 2021 να υπήρξε αποκλιμάκωση των τιμών, παρόλο αυτά σήμερα η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη στα 182,46 €/MWh, ενώ τον Δεκέμβριο, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 232,53€/MWh. 

Η τιμή του φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες του χρόνου κινήθηκε σε χαμηλότερά επίπεδα από που είχαμε συνηθίσει να τη βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, παρόλα αυτά χθες, σκαρφάλωσε στα 84 ευρώ. 

Για τον μήνα Δεκέμβριο, η επιδότηση ρεύματος θα φθάνει στα 0,165 €/Kwh. Σύμφωνα με τους τύπους υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής που δίνουν οι πάροχοι ρεύματος, υπολογίζεται πως η ρήτρα αναπροσαρμογής που χρεώνεται ανά κιλοβατώρα είναι περίπου 0,27-0,29€, σχεδόν δηλαδή τριπλάσια και από την χρέωση για την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος που κυμαίνεται γύρω στα 0,11€/Kwh. 

Τιμές ρεύματος: Ποδαρικό με αυξήσεις – Έρχονται νέα μέτρα ελάφρυνσης-1

Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση καλύπτει περίπου το 60-68% της νέας επιβάρυνσης που θα δουν οι καταναλωτές για το μήνα Δεκέμβριο. 

Σε αυτό το πλαίσιο μέσα στην επόμενη εβδομάδα πιθανόν θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα που θα «σβήσουν» μέρος του αυξημένου κόστους  της ενέργειας και για τον Ιανουάριο. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως το πακέτο που θα ανακοινωθεί θα αφορά πλέον και τις επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις έως τώρα είχαν μείνει εκτός των επιδοτήσεων καθώς τα όποια μέτρα «σκόνταφταν» στην ευρωπαϊκή νομοθεσία  περί κρατικών ενισχύσεων, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωπες με διπλάσιους και τριπλάσιους λογαριασμούς. Όπως φαίνεται, βρέθηκε ο τρόπος να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια και να συμμετέχουν στο σύστημα των επιδοτήσεων και οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του 2022, θα εξακολουθήσει να ισχύει η οριζόντια επιδότηση ρεύματος – χωρίς κριτήρια.  

Στη συνέχεια, αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένας αυτοματοποιημένος μηχανισμός, ο οποίος θα ακολουθεί την πορεία των τιμών της χονδρικής ρεύματος αλλά θα υπάρχουν και κόφτες. Ουσιαστικά, πλέον, δεν θα υπάρχει το οριζόντιο πλαίσιο επιδότησης αλλά θα υπάρχουν κριτήρια εισοδήματος, περιουσιακά αλλά και κατανάλωσης για να ξεκλειδώνουν οι επιδοτήσεις στα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: 

Νέος γύρος ελάφρυνσης για τους λογαριασμούς ρεύματος

ΚΕΠΕ: Ενεργειακά εκτεθειμένη η Ελλάδα – Τι πρέπει να κάνει

Θέρμανση: Ποια είναι η πιο φθηνή μέθοδος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News