ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνιμος μηχανισμός για το ρεύμα και επιπλέον δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης

Μόνιμος μηχανισμός για το ρεύμα και επιπλέον δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης

Οι ανατιμήσεις -ειδικά στην ενέργεια– γίνονται κάθε μέρα που περνά όλο και πιο εμφανείς, τόσο στην αγορά όσο και στις τσέπες των καταναλωτών. Στην κυβέρνηση αναζητούν ολοένα περισσότερους τρόπους για να τις αντιμετωπίσουν, αν και γνωρίζουν ότι τα περιθώρια κινήσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Για αυτό, άλλωστε, τα βήματα είναι κάθε φορά μικρά και προσεκτικά.

Μετά την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών, το υπουργείο Οικονομικών τώρα διευρύνει τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, σε ό,τι αφορά την επιδότηση για αγορά καυσόξυλων και πέλετ. Μέχρι και πέρυσι, η επιδότηση αφορούσε περιοχές με έως 2.500 κατοίκους. Όμως με βάση την τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη Πέμπτη, το όριο των κατοίκων αυξάνεται στους 3.500. Δηλαδή σε αυτές τις περιοχές, οι κάτοικοι, εφόσον πληρούν και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα μπορούν να επιδοτηθούν και για την αγορά ξύλων και πέλετ.

Η πλατφόρμα για την επιδότηση της θέρμανσης, mythermansi, αναμένεται να ανοίξει έως και τις 15 Νοεμβρίου, έτσι ώστε οι δικαιούχοι να προχωρήσουν στην ανάλογη αίτηση. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών λόγω και των αυξημένων τιμών σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, δεν θα περιμένει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των αιτήσεων για να γίνει η πληρωμή, αλλά αντίθετα θα προχωρήσει σε προκαταβολικές πληρωμές.

Φέτος, όπως είχε γράψει και το moneyreview.gr, το επίδομα θα δοθεί προκαταβολικά τουλάχιστον σε όσους ήταν δικαιούχοι και πέρυσι. Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών έχουν μπει οι περσινές παραγγελίες και τα τιμολόγια δικαιούχων ώστε να μπορέσει να δοθεί ακόμη και προκαταβολικά το μεγαλύτερο κομμάτι του επιδόματος, μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου, στους ήδη δικαιούχους.

Οι νέοι δικαιούχοι που προκύπτουν και λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων, μετά και την αίτηση τους και την προσκόμιση των τιμολογίων, θα επιδοτηθούν έως και 30 Δεκεμβρίου. Μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν και τα επιπλέον ποσά για τους περσινούς δικαιούχους, εφόσον προκύψουν.

Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Το ύψος του επιδόματος φέτος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά κατά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Έχει αυξηθεί η βάση υπολογισμού του επιδόματος, από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής). 

Νέος μηχανισμός επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως οι τιμές του ρεύματος θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζουν έναν αυτόματο μηχανισμό για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Ο μηχανισμός αυτός θα έχει ως στόχο την αυτόματη μείωση –«σβήσιμο» των αυξήσεων με τις οποίες θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής όταν αυξάνεται η χονδρεμπορική τιμή της μεγαβατώρας.

Ουσιαστικά, θα πρόκειται για έναν «μόνιμο μηχανισμό» ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα από το 2022 για να ελέγχεται η αύξηση στους λογαριασμούς με αυτοματοποιημένο τρόπο. Πολύ πιθανόν ο μηχανισμός να μην είναι οριζόντιος, δηλαδή να μην αφορά όλους, αλλά οι δικαιούχοι που θα εντάσσονται σε αυτόν να ορίζονται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Διαβάστε επίσης: 

Ετοιμάζεται νέα ενίσχυση των νοικοκυριών για το ρεύμα

Διευρύνεται ακόμη περισσότερο η «περίμετρος» του επιδόματος θέρμανσης

Πώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση – Τα μέτρα σε κάθε χώρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News