ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια: Μέτρα στήριξης 490 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων

Ενέργεια: Μέτρα στήριξης 490 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων

Σε χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με την συμμετοχή των κ. Σταικούρα, Σκυλακάκη και Σκρέκα κλείδωσαν τα νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που θα ανακοινωθούν σήμερα στις 11 το πρωί, με βασικό στόχο να περιορισθεί η επιβάρυνσή τους από τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MR, στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να αυξηθεί το ύψος της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος καθώς και το επίδομα θέρμανσης, διευρύνοντας παράλληλα και τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια για το τελευταίο, ώστε να καλυφθούν περισσότεροι καταναλωτές. Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, για το οποίο έγινε πολύς λόγος τελευταία δεν αναμένεται να υπάρξει κάτι εξειδικευμένο, παρά το γεγονός πως τις προηγούμενες ημέρες έγινε σχετική συζήτηση και θα ενσωματωθεί στο επίδομα θέρμανσης.

Το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό φτάνει τα 490 εκατ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με σχεδόν διπλασιασμό της δαπάνης, που είχε ανακοινωθεί για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και για το επίδομα θέρμανσης. 

Προς το παρόν, πάντως, η τιμή του φυσικού αερίου έχει πενταπλασιαστεί από την αρχή του χρόνου, αν και χθες παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις και κινείται σε διπλάσια επίπεδα από αυτά του πετρελαίου.

Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, που αυξήθηκε πρόσφατα με τροπολογία από 80 σε 95 εκατ. ευρώ, θα διπλασιασθεί σχεδόν, ώστε να  καλύψει φέτος πολύ περισσότερους από τους περίπου 750.000 δικαιούχους του, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιδοτεί δικαιούχους και όχι καύσιμο. Τα εισοδηματικά όρια θα αυξηθούν φτάνοντας στη μεσαία τάξη.

Σημειώνεται ότι σήμερα το εισοδηματικό όριο για τον άγαμο είναι 12.000 ευρώ, για τον έγγαμο 20.000 ευρώ και για κάθε επιπλέον παιδί 2.000 ευρώ. Αντίστοιχα, το κονδύλι για την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος, που αυξήθηκε ήδη από τα 150 στα 200 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει το άλμα των τιμών για τους καταναλωτές σε μεγαλύτερο βαθμό. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News