BUSINESS & FINANCE

«Καίει» το ηλεκτρικό ρεύμα – Πού θα φτάσει η επιδότηση

«Καίει» το ηλεκτρικό ρεύμα – Πού θα φτάσει η επιδότηση

Φρενήρης είναι η πορεία των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Σήμερα η τιμή χονδρικής στην Ελλάδα είναι στα 204,38€/μεγαβατώρα. Σε χώρες με πιο βαριά βιομηχανία η τιμή είναι πολύ υψηλότερη. Στη Γερμανία αγγίζει τα 302,53€/μεγαβατώρα όταν στη Γαλλία έχει σκαρφαλώσει στα 298,32€/μεγαβατώρα.

Η υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη σημειώνεται στη Σερβία στα 327,44€/μεγαβατώρα. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας πιέζονται από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου καθώς το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη παράγεται από φυσικό αέριο. H τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας χθες το πρωί έσπασε το φράγμα των 160 ευρώ.

Άρχισε να διορθώνει το μεσημέρι μετά και τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου για αύξηση της προμήθειας φυσικού αερίου αλλά και καθώς πολλοί επενδυτές βλέποντας τις αυξημένες τιμές έσπευσαν να κλείσουν τις short θέσεις τους.

 

Νέα αυξημένη επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος 

Οι αυξημένες τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση καθώς τα νοικοκυριά θα βρεθούν με αυξημένους κατά πολύ λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και μετά την επιδότηση που έχει ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται σχέδιο για αύξηση του κονδυλίου που θα κατευθυνθεί προς τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων με ρεύμα χαμηλής τάσης. Το σενάριο που εξετάζεται είναι να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του νεοσύστατου Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ, μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν όλοι οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση. Αυτό σημαίνει πως το συνολικό κονδύλι για το ρεύμα θα φθάσει τα 270-300 εκατομμύρια ευρώ. 

Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η επιδότηση θα είναι στα 30 ευρώ/μεγαβατώρα που μεταφράζεται σε ένα ποσό της τάξης των 9 ευρώ/μήνα. Αν και ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις, αναμένεται με τομ νέο σχεδιασμό το ύψος της επιδότησης να αυξηθεί στα 42 – 46 ευρώ/μεγαβατώρα δηλαδή μηνιαίων η επιδότηση από 9 ευρώ να αυξηθεί στα 14-15 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος θα γίνει οριζόντια, δεν θα υπάρχουν δηλαδή εισοδηματικά κριτήρια.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News