Business & Finance Τετάρτη 6/10/2021, 21:10
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Οι δηλώσεις Πούτιν έδωσαν «ανάσα» στις τιμές φυσικού αερίου

Οι δηλώσεις Πούτιν έδωσαν «ανάσα» στις τιμές φυσικού αερίου

Αποσυμπίεση στις τιμές φυσικού αερίου έφερε η δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, ενισχύοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η αύξηση αφορά και τις προμήθειες μέσω Ουκρανίας, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον κίνδυνο μείωσης της προσφοράς ενέργειας το επόμενο διάστημα. Οι ρωσικές πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πιθανό να σημειώσουν νέο ρεκόρ φέτος ως αποτέλεσμα των αυξημένων ροών, είπε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ενεργειακή αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης, ο Πούτιν σχολίασε ότι για «αυτή ευθύνεται η λαθεμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αρνήθηκε τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου με τη Ρωσία και στράφηκε εμπόριο φυσικού αερίου στην αγορά spot».

«Επιμένουμε στο γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει και δεν μπορεί να έχει κανένα ρόλο σ’ αυτό που συμβαίνει στην αγορά αερίου στην Ευρώπη», δήλωσε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ο Ντμίτρι Πεσκόφ κατά την καθημερινή τηλεφωνική ενημέρωση των δημοσιογράφων, επαναλαμβάνοντας πως η Μόσχα «δεν έχει καμιά σχέση» μ’ αυτή την κρίση.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, τα προθεσμιακά φυσικού αερίου σε Ολλανδία και Βρετανία υποχώρησαν περισσότερο από 7%, αφού όμως αυξήθηκαν 60% μέσα σε δύο μόλις ημέρες. Τα προθεσμιακά συμβόλαια στην Ολλανδία υποχώρησαν στα 107 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα το απόγεμα, ενώ τα αντίστοιχα στη Βρετανία διολίσθησαν στις 272,76 πένες με πτώση άνω του 7% ανά θερμική μονάδα. 

Τα αλλεπάληλα ρεκόρ στις τιμές φυσικού αερίου προκάλεσαν οι εντεινόμενοι φόβοι για ενεργειακές ελλείψεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η απότομη διολίσθηση των τιμών ωστόσο καταδεικνύει πόσο εξαιρετικά ασταθείς έχουν γίνει οι αγορές ενέργειας τις τελευταίες ημέρες, υποδαυλίζοντας τους φόβους για τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο. Παρ΄όλα αυτά και τα δύο συμβόλαια εξακολουθούν να κινούνται κατά περίπου έξι φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο πενταετίας για την εποχή.

Στις ΗΠΑ, τα συμβόλαια φυσικού αερίου παράδοσης Νοεμβρίου παρουσιάζουν απώλειες έως και 8%, χάνοντας ολοσχερώς τα χθεσινά κέρδη. 

Σύμφωνα με ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες ροές από τη Ρωσία ήταν μια σημαντική αιτία της ενεργειακής κρίσης. Αλλά η ρωσική Gazprom θα διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας από ό,τι είχε συμβληθεί για φέτος, με βάση τους πρώτους εννέα μήνες της προμήθειας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News