Business & Finance Κυριακή 19/09/2021, 15:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί οι ρωσικές αγορές καταρρίπτουν διαδοχικά ρεκόρ

Γιατί οι ρωσικές αγορές καταρρίπτουν διαδοχικά ρεκόρ

Μπορεί οι Ρώσοι ψηφοφόροι να προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τους νέους εκπροσώπους στη Δούμα, αλλά την ίδια ώρα οι αγορές κινούνται από το ένα ιστορικό υψηλό στο άλλο. 

Ταυτόχρονα, το ρούβλι βρίσκεται σε συνεχή άνοδο, τα κρατικά ομόλογα κυμαίνονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ ο πιστωτικός κίνδυνος έχει υποχωρήσει στα προ-πανδημίας επίπεδα. 

Εν ολίγοις, το χρήμα στις χρηματιστηριακές αγορές της χώρας ρέει άφθονο, ακόμη κι αν αρκετοί ηγέτες της αντιπολίτευσης μπαινοβγαίνουν στις κρατικές φυλακές, καθώς θεωρούνται επικίνδυνοι για τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης Πούτιν.  

Περίοδος σταθερότητας 

Μετά από μια μακρά περίοδο αστάθειας, οι ρωσικές αγορές απολαμβάνουν μια περίοδο σταθερότητας, κάτι το οποίο οφείλεται στις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού. 

Στο θετικό κλίμα συμβάλλει και η συνετή δημοσιονομική πολιτική, όπως φυσικά και η ενίσχυση των τιμών του αερίου και των μετάλλων, δύο από τις πλέον βασικές πηγές ξένου συναλλάγματος.  

«Οι αγορές επικροτούν τον τεχνοκρατικό προσανατολισμό της ρωσικής κυβέρνησης» επισημαίνει ο Timothy Ash, αναλυτής της BlueBay Asset Management, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. 

Άλλωστε, όπως διαφαίνεται, ο περιορισμός των πολιτικών ελευθεριών και το «στρίμωγμα» της αντιπολίτευσης απασχολεί τους επενδυτές από ελάχιστα έως καθόλου. 

Η παραπάνω εικόνα αποτελεί ένα σημαντικό «όπλο» του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να διατηρήσει την πλειοψηφία στο ρωσικό κοινοβούλιο. Και μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις θεωρούν ότι θα τα καταφέρει. 

Το ρούβλι έχει εμφανίσει την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα αναδυόμενα νομίσματα από τις αρχές του 2021, οι ξένοι κάτοχοι ρωσικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20% από τον Απρίλιο έως σήμερα, ενώ ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έχει εμφανίσει ράλι 23% μέσα στο έτος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News