Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 14:04
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εγχειρίδιο Πούτιν» υιοθετεί ο Σι για την ενίσχυση της κινεζικής επιρροής

«Εγχειρίδιο Πούτιν» υιοθετεί ο Σι για την ενίσχυση της κινεζικής επιρροής

Τακτικές βγαλμένες από το εγχειρίδιο της Ρωσίας του Πούτιν ακολουθεί η Κίνα με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής θέσης και επιρροής στην παγκόσμια σκηνή, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη think tank που συνδέεται με τον γαλλικό στρατό. 

Το French Military School Strategic Research Institute, ανεξάρτητη μονάδα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, επισημαίνει ότι έχει καταγράψει το τελευταίο διάστημα μία αλλαγή στη συμπεριφορά του Πεκίνου. «Για πολύ μεγάλο διάστημα θα λέγαμε ότι η Κίνα, σε αντίθεση με τη Ρωσία, ήθελε περισσότερο να την αγαπούν, παρά να τη φοβούνται» αναφέρει η μελέτη, σύμφωνα με το CNBC και προσθέτει ότι αυτό έχει πια αλλάξει. 

«Τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί οι προσπάθειές της να αυξήσει την επιρροή της και οι μέθοδοί της μοιάζουν ολοένα και περισσότερο με εκείνες που ακολουθεί η Μόσχα» σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης, Πολ Σαρόν και Ζαν Μπατίστ Βιλμέρ, ειδικοί στις πολιτικές και τις εξωτερικές σχέσεις της Κίνας. Η μελέτη υπερβαίνει τις 600 σελίδες και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τους τρόπους με τους οποίους ο Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να απλώσει την κινεζική επιρροή. Μεταξύ άλλων η Κίνα έχει επενδύσει 1,3 δισ. ευρώ στα μίντια ετησίως από το 2008 προκειμένου «να ελέγξει καλύτερα την εικόνα της στον κόσμο». 

Ιδιαίτερα επιθετική είναι και στο καθαρά οικονομικό πεδίο, αρνούμενη την είσοδο σε ξένους επενδυτές, επιβάλλοντας εμπάργκο και δασμούς, αλλά και οργανώνοντας μποϊκοτάζ κατά επιχειρηματικών κολοσσών.  

Η έκθεση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, σχολιάζει το CNBC, αφού η Γαλλία είναι μία από τις πλέον επιφυλακτικές χώρες απέναντι στη σκληρή γράμμη που έχουν επιλέξει οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Κίνας. Έρχεται δε στον απόηχο της αμυντικής συμμαχίας AUKUS, που συγκροτήθηκε από ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία ακριβώς με το βλέμμα στο Πεκίνο και τις φιλοδοξίες του Σι και η οποία εξόργισε το Παρίσι. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News