Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 19:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

E.E.: Αποστάσεις προς το παρόν από το σκάνδαλο Pandora Papers

Οι αρχές σε τουλάχιστον εννέα χώρες ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή ερευνών.

E.E.: Αποστάσεις προς το παρόν από το σκάνδαλο Pandora Papers

Δεν προτίθεται να πάρει θέση προς το παρόν η Κομισιόν αναφορικά με το σκάνδαλο Pandora Papers και για τα συγκεκριμένα ονόματα που αναφέρονται στα έγγραφα, όπως διεμήνυσε η Ευρωπαϊκής Επιτροπή διά στόματος της Αναπληρώτριας Επικεφαλής Εκπροσώπου.

«Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε σχόλια σχετικά με τα ονόματα και τις μεμονωμένες οντότητες που αναφέρονται», δήλωσε η Ντάνα Σπινάντ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν «μάχεται έντονα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Όπως ανέφερε, ο εκπρόσωπος Ντάνιελ Φέρι, η Επιτροπή έχει δει τις αναφορές για τις έρευνες σχετικά με τα Pandora Papers και επισήμανε ότι «αντιμετωπίζει ενεργά αυτά τα ζητήματα.

«Aυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για περαιτέρω ενδυνάμωση του οπλοστασίου μας εναντίον της φορολογικής κατάχρησης», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Pandora Papers: 100 δισεκατομμυριούχοι, 35 ηγέτες και 300 αξιωματούχοι στο μικροσκόπιο

Στο μεταξύ μετά την αποκάλυψη της λίστας, οι αρχές σε τουλάχιστον εννέα χώρες ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή ερευνών. Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται οι Ινδία, Πακιστάν, Μεξικό, Ισπανία, Βραζιλία, Σρι Λάνκα, Αυστραλία, Παναμάς και Τσεχία.

Από τη μεριά τους οι εμπλεκόμενοι στο νέο σκάνδαλο προέβησαν σε δηλώσεις, είτε οι ίδιοι είτε μέσω εκπροσώπων τους.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε τα έγγραφα ως «αβάσιμους ισχυρισμούς», τονίζοντας ότι δεν υφίσταται κρυμμένη περιουσία στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου. Το όνομα του ίδιου του Πούτιν δεν εμφανίζεται στα αρχεία, εμφανίζονται όμως πολλοί στενοί συνεργάτες του, ανάμεσά τους και μια γυναίκα με την οποία ο Ρώσος ηγέτης φέρεται να είχε συνάψει ερωτική σχέση.

Το Ινστιτούτο Tony Blair κατηγόρησε τον Guardian ότι σκόπιμα παραποίησε την αγορά των χώρων γραφείου από την Τσέρι Μπλερ. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει, ότι η οικογένεια Μπλερ πλήρωνε πάντα τους φόρους της και δεν έχει καταφύγει ποτέ σε πρακτικές φοροδιαφυγής.

Για προσπάθεια να πληγεί η δημόσια εικόνα ενόψει των επερχόμενων εκλογών αυτή την εβδομάδα, έκανε λόγο ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπιτς. Σύμφωνα με τα έγγραφα χρησιμοποίησε ένα υπεράκτιο σχήμα για να αγοράσει μια βίλα αξίας 13 εκατ. στερλινών στη Νότια Γαλλία. «Δεν είμαι ιδιοκτήτης καμίας offshore, δεν έχω ακίνητη περιουσία στη Γαλλία και όλα τα χρήματα που δάνεισα τότε τα πήρα πίσω, οπότε ας αφήσουμε την αστυνομία να το ερευνήσει».

Η απόκρυψη των ακινήτων μέσω μιας σειράς offshore εταιρειών είναι δυσφημιστική γι αυτόν, ισχυρίζεται ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β. Στη δήλωσή του σημειώνει ότι οι αναφορές «έχουν ανακρίβειες και διαστρέφουν και υπερβάλλουν τα γεγονότα».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα Kenyatta, χαιρέτησε τη διαρροή των πληροφορίων αν και εμπλέκεται ο ίδιος και η υπεράκτια οικογενειακή του περιουσία και δεσμεύθηκε για να δώσει απαντήσει όταν επιστρέψει από το ταξίδι που πραγματοποιεί στην Αμερική.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα ερευνήσει όλους αυτούς που αναφέρονται. Σύμφωνα με τα Pandora Papers, υπουργός της κυβέρνησής του Χαν, επικοινώνησε με έναν εταιρεία στη Σιγκαπούρη για επένδυση 33,7 εκατ. δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News