Business & Finance Κυριακή 3/10/2021, 20:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Pandora Papers: Στο φως offshore εταιρείες και μυστικός πλούτος ηγετών

Pandora Papers: Στο φως offshore εταιρείες και μυστικός πλούτος ηγετών

Περίπου 35 ηγέτες που βρίσκονταν στο παρελθόν ή βρίσκονται ακόμη στην εξουσία, καθώς και 300 αξιωματούχοι συγκαταλέγονται μεταξύ των ονομάτων που συνδέονται με εταιρείες offshore.

Το λεγόμενο «Pandora Papers» αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι ο Βασιλιάς της Ιορδανίας υπεξαίρεσε 70 εκατ. λίρες από βρετανικά και αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ μαζί με τη σύζυγό του συγκέντρωσαν 312.000 λίρες σε τέλη χαρτοσήμου, όταν αγόρασαν χώρους γραφείων στο Λονδίνο. Το πρώην πρωθυπουργικό ζευγάρι εξαγόρασε μία εταιρεία offshore, η οποία αγόρασε το κτήριο.

Η δικηγορική εταιρεία του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, φαίνεται πως έχει παρουσιάσει ψεύτικους ιδιοκτήτες, προκειμένου να αποκρύψει τον πραγματικό ιδιοκτήτη μίας σειράς offshore επιχειρήσεων. Πρόκειται για πρώην Ρώσο πολιτικό, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για υπεξαίρεση. Ωστόσο, η εταιρεία έχει ανηθεί κάθε κατηγορία.

Επίσης, στο Pandora Papers συγκαταλέγεται και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λόγω των κρυφών περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει στο Μοναχό. Επιπλέον, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, ο οποίος πρόκειται να αναμετρηθεί στις βουλευτικές εκλογές αυτή την εβδομάδα, δεν δήλωσε μία επενδυτική εταιρεία offshore. Μέσω της εταιρείας αυτής απέκτησε δύο βίλες αξίας 12 εκατ. λιρών στη Νότια Γαλλία. Ορισμένα από τα πρόσωπα της λίστας κατηγορούνται για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματας και φοροδιαφυγή.

Επίσης, η λίστα αναδεικνύει μία συνήθη τακτική: την ίδρυση ή εξαγορά επιχειρήσεων offshore από εύρωστα και ηχηρά ονόματα, προκειμένου να αγοράσουν κρυφά περιουσιακά στοιχεία στη Βρετανία. Από την άλλη πλευρά, αναδεικνύεται και η αδυναμία της βρετανικής κυβέρνησης να καθορίσει ένα αυστηρό πλαίσιο για την πάταξη αυτής της τακτικής.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Αζερμπαιτζάν, Ilham Aliyev, και η οικογένειά του, οι οποίοι βρίσκονται ήδη υπό το μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχώ της χώρας για υπεξαίρεση για διαφθορά, έχουν επίσης εμπλακεί σε κρυφές αγορές ακινήτων στη Βρετανία, αξίας τουλάχιστον 400 εκατ. λιρών. Μάλιστα, η προεδρική οικογένεια απέκτησε 31 εκατ. λίρες σε κέρδη πωλώντας μόλις ένα από τα περιουσιακά στοιχεία στο Λονδίνο και μάλιστα στο Crown Estate, το οποίο βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Βασίλισσας.

Βέβαια, πολλές από τις συναλλαγές που σημειώνονται στη λίστα δεν είναι ποινικά κολάσιμες. Ωστόσο, όπως επισημαίενι ο Fergus Shiel, από τη Διενή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάτι τέτοιου βεληνεκούς, ενώ ο ίδιος προσέθεσε ότι καταδεικνύει τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εταιρείες offshore σε όσους θέλουν να αποφύγουν τους μεγάλους λογαριασμούς ή να φοροδιαφύγουν.

Βίλες στο Μαλιμπού

Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, σύφμωνα με το Pandora Papers, αγόρασε περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 70 εκατ. λιρών μεσω ενός δικτύου εταιρειών offshore, οι οποίες βρίσκονται στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και άλλους φορολογικούς παραδείσους. Ο Abdullah II bin Al-Hussein έχει αγοράσει 15 σπίτια από το 1999, όταν δηλαδή ανέλαβε την εξουσία της χώρας.

Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων συγκαταλέγονται σπίτια αξίας 50 εκατ. λιρών στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια, καθώς και άλλα οικίσματα στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές της Βρετανίας.

Επίσης, στη λίστα του Pandora Papers συγκαταλέγονται:

  • Ο πρόεδρος της Κένυας, Uhuru Kenyatta, και έξι μέλη της οικογένειάς του, καθώς στην ιδιοκτησία τους βρίσκεται μία σειρά επιχειρήσεων offshore. Συνδέονται με 11 επιχειρήσεις, εκ των οποίων η μία κατέχει περιουσιακά στοιχεία 30 εκατ. δολαρίων
  • Άτομα απο τον στενό κύκλο του πρωθυπουργού του Πακιστάν, μεταξύ αυτών οικογένεια και βουλευτές, που κατέχουν εταιρείες και καταπιστευτικούς λογαριασμούς με εκατομμύρια δολάρια
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky μετέφερε το μερίδιό του σε μία κρυφή offshore εταιρεία λίγο πριν νικήσει τις εκλογές του 2019.
  • Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Guillermo Lasso, αντικατέστησε ένα ίδρυμα στον Παναμά, το οποίο διοχέτευε ποσά ανά μήνα στη στενή του οικογένεια, με έναν καταπιστευματικό λογαρισμό στη Νότια Ντακότα των ΗΠΑ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News