Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 08:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Pandora Papers: 100 δισεκατομμυριούχοι, 35 ηγέτες και 300 αξιωματούχοι στο μικροσκόπιο

Pandora Papers: 100 δισεκατομμυριούχοι, 35 ηγέτες και 300 αξιωματούχοι στο μικροσκόπιο

Ο κρυφός πλούτος και οι μυστικές συμφωνίες ορισμένων από τους πλουσιότερους, αλλά και πλέον ισχυρούς ανθρώπους στον πλανήτη ήρθαν στο φως στη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων για offshore δομές και άλλα «οχήματα» φοροαποφυγής στην ιστορία. Τα Pandora Papers, όπως ονομάζονται, περιλαμβάνουν 11,9 εκατομμύρια έγγραφα από εταιρείες που προσέλαβαν πλούσιοι πελάτες για να κρύψουν τον πλούτο τους σε φορολογικούς παραδείσους, όπως ο Παναμάς, το Ντουμπάι, το Μονακό, η Ελβετία και τα Νησιά Κέιμαν. 

Περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι σε 117 χώρες συνέλεγαν στοιχεία επί μήνες και εκθέτουν τα μυστικά deals 35 ηγετών της παγκόσμιας κοινότητας (νυν και πρώην προέδρων και πρωθυπουργών), αλλά και επιπλέον 300 κρατικών αξιωματούχων (υπουργών, δικαστών, δημάρχων, στρατηγών κτλ) σε περισσότερες από 90 χώρες. Σε αυτά συναντάμε επίσης περισσότερους από 100 δισεκατομμυριούχους τραγουδιστές, σελέμπριτις και επικεφαλής επιχειρήσεων. Αποκαλύπτεται έτσι ο σκιώδης κόσμος της offshore οικονομίας που επιτρέπει στους ευπορότερους του πλανήτη να αποκρύπτουν τον πλούτο τους πληρώνοντας ελάχιστο ή μηδενικό φόρο. 

Emails, εσωτερικά υπομνήματα, επίσημα έγγραφα εταιρειών, πιστοποιητικά και περίπλοκα διαγράμματα συνθέτουν έναν λαβύρινθο χρηματοοιικονομικών δομών, που έχει ως κύριο στόχο την φοροαποφυγή. 

Pandora Papers: 100 δισεκατομμυριούχοι, 35 ηγέτες και 300 αξιωματούχοι στο μικροσκόπιο-1

Τι αποκαλύφθηκε 

Μεταξύ άλλων μάθαμε ότι:

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας έχει δαπανήσει 70 εκατ. στερλίνες σε ακίνητα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ μέσω μυστικών offshore εταιρειών.

Η οικογένεια του ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν έχει εμπλακεί σε μυστικά deals ακινήτων αξίας άνω των 400 εκατ. στερλινών στη Βρετανία 

Ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, χρησιμοποίησε μη δηλωμένη offshore επενδυτική για να αγοράσει δύο πύργους αξίας 12 εκατ. στερλινών στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενιάτα, έχει στην κατοχή του επί δεκαετίες ολόκληρο δίκτυο offshore εταιρειών. 

Το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης»  στην Κύπρο φέρεται να βοήθησε τον Ρώσο ολιγάρχη, Λεμπέντεφ, να αποκρύψει τη σχέση του με 4 offshore.  

O Τούρκος μεγαλοεργολάβος Ερμάν Ιλιτσάκ, διατηρεί δεσμούς με δύο offshore εταιρείες, οι οποίες όμως είχαν καταχωρηθεί στο όνομα της μητέρας του το 2014. Ο όμιλος Ronesans, ιδιοκτησίας Ιλιτσάκ, είχε αναλάβει να κατασκευάσει μεταξύ άλλων το περίφημο προεδρικό ανάκτορο του Ταγίπ Ερντογάν, με 1.500 δωμάτια.

Μέσω offshore διαχειρίζεται τον πλούτο της και η δημοφιλής τραγουδίστρια Σακίρα, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι όλοι οι λογαριασμοί της είναι δηλωμένοι. 

Η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι. Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει η Washington Post, επικαλούμενη τη ρωσική Proekt.

Ο Τόνι και η Τσέρι Μπλερ είχαν αγοράσει μία υπεράκτια εταιρεία ακινήτων από την οικογένεια του Ζάγιεντ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, υπουργού Βιομηχανίας και Τουρισμού του Μπαχρέιν, με αποτέλεσμα να γίνουν ιδιοκτήτες ακινήτου αξίας 8,8 εκατομμυρίων δολαρίων, αποφεύγοντας να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 400.000 δολαρίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian, Washington Post

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News