BUSINESS & FINANCE

Επίδομα θέρμανσης: Διευρύνεται η «περίμετρος» – Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Διευρύνεται η «περίμετρος» – Αλλάζουν τα εισοδηματικά κριτήρια

Σημαντικά διευρυμένο θα είναι το φετινό επίδομα θέρμανσης ώστε να καλύψει μεγαλύτερο αριθμό νοικοκυριών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο δεν θα περιοριστεί στην αύξηση του κονδυλίου κατά 20% όπως εξαγγέλθηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το βάρος αναμένεται ότι θα πέσει στην σημαντική διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων που με βάση τα σημερινά δεδομένα περιορίζει τον αριθμό των δικαιούχων στα περίπου 500.000 νοικοκυριά. Με βάση τα ισχύοντα, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στα 12.000 ευρώ για τον άγαμο, στα 20.000 ευρώ για τον παντρεμένο με προσαύξηση 2000 ευρώ για κάθε παιδί. Δεδομένου ότι αυτά τα εισοδηματικά όρια δεν καλύπτουν την «μεσαία τάξη» παρά μόνο τα φτωχότερα νοικοκυριά, θα επιδιωχθεί με την αύξηση να καλυφθεί πάνω από το 50% των νοικοκυριών της χώρας.

Είναι πλέον σαφές στο οικονομικό επιτελείο ότι τα 100 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγορές. Πόσο μάλλον όταν στην ίδια την επιστολή που έστειλαν χθες στο Eurogroup οι υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών, το δημοσιονομικό κόστος προσδιορίζεται στα 100 δισ. ευρώ για ολόκληρη την Ευρώπη.

Η επιδότηση φυσικού αερίου

Στο κονδύλι στήριξης θα προστεθούν τουλάχιστον άλλα 100 εκατ. ευρώ για την επιδότηση του φυσικού αερίου. Κρίνεται επιτακτική ανάγκη να στηριχτούν τα 500.000 νοικοκυριά που στράφηκαν στο φυσικό αέριο για να καλύψουν τις θερμαντικές τους ανάγκες καθώς ήταν εκτεταμένη η επικοινωνιακή «κάλυψη» του φυσικού αερίου με τα επιχειρήματα ότι είναι ένα φθηνότερο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. Έτσι όμως όπως διαμορφώνεται τα πράγματα, φέτος, το φυσικό αέριο ενδέχεται να είναι και ακριβότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης καθώς η τιμή του έχει διπλασιαστεί από τον Μάιο και μετά όταν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι κατά 37% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι.

Η νέα διευρυμένη επιδοματική πολιτική θα είναι έτοιμη μέχρι τις 15 Οκτωβρίου ανεξάρτητα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλωστε, στις 15 Οκτωβρίου που ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, δεν αναμένεται να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News