Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 17:56
EUROGROUP

Ελληνική πρόταση για μηχανισμό στήριξης από την ενεργειακή κρίση

Το μήνυμα του Έλληνα ΥΠΟΙΚ για τις τιμές

Ελληνική πρόταση για μηχανισμό στήριξης από την ενεργειακή κρίση

Την ανάγκη μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής απάντησης στην άνοδο των τιμών της ενέργειας υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος δίνει το «παρών» στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup με κεντρικό θέμα συζήτησης τον κίνδυνο των ανατιμήσεων.

«Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ισχυρή, πολύ πιο ισχυρή από τις αρχικές προβλέψεις. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών της ενέργειας, ειδικά οι τιμές του φυσικού αερίου, απειλεί αυτή την ανάκαμψη και θέτει σε κίνδυνο την πράσινη μετάβαση» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναγνώρισε ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια νέα πρόκληση για όλα τα μέλη της Ε.Ε., την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας μόνος του. «Πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Κατά τον ίδιο, η απάντηση μπορεί να δοθεί μέσω της δημιουργίας νέων εργαλείων αντιστάθμισης και της λήψης πολλών στοχευμένων μέτρων, τα οποία θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και θα μειώνουν το βάρος των νοικοκυριών.

Διαβάστε επίσης: Η Ε.Ε. απέναντι στην ενεργειακή κρίση: Κάντο όπως στην πανδημία;

Παρέπεμψε δε, στο μέτρο επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα (30 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες + επίδομα φυσικού αερίου), προτείνοντας τέλος τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των καταναλωτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος, ως απόρροια της εκτίναξης των τιμών φυσικού αερίου, πετρελαίου και δικαιωμάτων άνθρακα, έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 3,4% στην Ευρωζώνη, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

«Στο Eurogroup θα συζητήσουμε τις μακροοικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τον προϋπολογισμό» δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. 

Διαβάστε επίσης: Το κύμα ανατιμήσεων φρενάρει την ελληνική βιομηχανία

Πέραν της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (θα διεξαχθεί αύριο, Τρίτη), το θέμα των γενικευμένων ανατιμήσεων αναμένεται να απασχολήσει και την προσεχή σύνοδο κορυφής στις 22 και 23 Οκτωβρίου.  

Επιστολή για τη σύσταση μηχανισμού στήριξης 

Λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος, κ.κ. Σταϊκούρας και Σκρέκας, αντίστοιχα, έστειλαν στον πρόεδρο της ευρωομάδας επιστολή, στην οποία προτείνεται η σύσταση μηχανισμού στήριξης των καταναλωτών. 

Το περιεχόμενο της πρότασης θα αναπτυχθεί τόσο στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών όσο και στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε., η οποία είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη. 

Διαβάστε ΕΔΩ την επιστολή (είναι στα αγγλικά)

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News