Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 22:21
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Δυναμική παρέμβαση της Γαλλίας στο ενεργειακό – Επιστολή στο Eurogroup

Δυναμική παρέμβαση της Γαλλίας στο ενεργειακό – Επιστολή στο Eurogroup

Σε μία ξαφνική παρέμβαση, η Γαλλία ζήτησε να γίνουν έρευνες στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να διαπιστωθούν οι λόγοι της σημερινής αύξησης των τιμών και κάλεσε σε συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση. 

Σε επιστολή τους στον επικεφαλής του Eurogroup Πασκάλ Ντονόχοε, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρινό Λεμέρ και η υπουργός Περιβάλλοντος Μπαρμπάρα Πομπίλι ζητούν να υπάρξει μία κοινή λύση στο πρόβλημα. Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις έχουν παρέμβει με μεμονωμένα μέτρα προκειμένου να ελαφρύνουν το βάρος του αυξημένου ενεργειακού κόστους από τους καταναλωτές. 

Ζητώντας καλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.. οι δύο υπουργοί σημειώνουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν ευρύτερα μέτρα χωρίς ωστόσο να τα κατονομάζουν. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι εποπτικές αρχές των αγορών θα πρέπει να διενεργήσουν έρευνα στις αγορές ενέργειας προκειμένου να βελτιώσουν τη διαφάνεια. «Θα πρέπει να διερευνηθεί η λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου της Ε.Ε. προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι κατά τους οποίους τα σημερινά συμβόλια φυσικού αερίου δεν είναι επαρκή για να εξασφαλίσουν την αναγκαία διαθεσιμότητα στην Ευρώπη», αναφέρεται στην επιστολή. 

 Για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπουργοί αναφέρουν: «Καλούμε την Κομισιόν να διενεργήσει μία εις βάθος ανάλυση για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρισμού και για τα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των τιμών». Υπογράμμισαν επίσης ότι είναι άμεσα αναγκαίο η Ε.Ε. να μειώσει την εξάρτησή της από τις χώρες που εξάγουν φυσικό αέριο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. 

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σταματήσει την περαιτέρω άνοδο των τιμών φυσικού αερίου και θα εμποδίσει την προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο αύξηση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια.

«Θα προσπαθήσουμε να θωρακιστούμε σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών», είπε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση TF1. Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τα επιδοτούμενα κουπόνια που θα δώσει στις γαλλικές οικογένειες προκειμένου να τις βοηθήσει να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ παράλληλα σκοπεύει να ανακοινώσει και άλλα μέτρα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News