Business & Finance Κυριακή 3/10/2021, 14:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με κύριο «μενού» τον πληθωρισμό η συνεδρίαση του Eurogroup

Με κύριο «μενού» τον πληθωρισμό η συνεδρίαση του Eurogroup

Στο Λουξεμβούργο θα συνεδριάσουν αύριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, έχοντας ως βασικό θέμα συζήτησης τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος επηρεάζει το σύνολο των κρατών – μελών. 

Η συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα παραβρεθεί και ο Έλληνας υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, θα διεξαχθεί στη σκιά των πρόσφατων στοιχείων της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές καταναλωτή εκτινάχθηκαν τον Σεπτέμβριο σε υψηλό 13 ετών (3,4%). 

Η κύρια ανησυχία αφορά το ενεργειακό κόστος, το οποίο απειλεί νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, ενώ στο αρνητικό πλέγμα εντάσσεται και το αυξημένο κόστος μεταφοράς. 

«Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα λόγω ζητημάτων όπως οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι υψηλότερες τιμές ενέργειας. Πρέπει να τα παρακολουθούμε στενά και να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πολιτικές που μετατρέπουν τη βελτίωση της οικονομίας σε μια μακροχρόνια ανάκαμψη» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. 

Για να προσθέσει: «Στο Eurogroup θα συζητήσουμε τις μακροοικονομικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αυξήσεων των τιμών της ενέργειας και τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τον προϋπολογισμό». 

Πέραν της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, το θέμα των γενικευμένων ανατιμήσεων αναμένεται να απασχολήσει και την προσεχή σύνοδο κορυφής στις 22 και 23 Οκτωβρίου.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News