Business & Finance Κυριακή 2/05/2021, 20:46
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομολόγοι ανεβάζουν τον πήχη για τις οικονομίες Ευρωζώνης και ΗΠΑ

Οικονομολόγοι ανεβάζουν τον πήχη για τις οικονομίες Ευρωζώνης και ΗΠΑ

Οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν μία πολύ καλή ευκαιρία για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος από την πανδημία του κορωνοϊού έως το τέλος του έτους, δηλ. πολύ πιο γρήγορα απ΄ό,τι είχαν προβλέψει οικονομολόγοι. 

Οικονομολόγοι έχουν αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις τους για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι οι οικονομίες είναι πολύ πιο ανθεκτικές απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Οι δαπάνες των αμερικανικών νοικοκυριών αρχίζουν να κάνουν αισθητό τον αντίκτυπο από τα μέτρα στήριξης ύψους 1,9 τρισ.δολαρίων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ενώ τα στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου της Ευρωζώνης έδειξαν ότι η συρρίκνωση ήταν μικρότερη του αναμενομένου. Η πρόοδος των εμβολιασμών στην Ε.Ε. αναμένεται να τονώσει τις καταναλωτικές δαπάνες τους επόμενους μηνες, καθώς μάλιστα ανοίγει ξανά και ο κλάδος παροχής υπηρεσιών. 

Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται και η πιθανότητα οι οικονομίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να καταφέρουν να επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα πριν από τα τέλη του έτους – πρόκειται για εντυπωσιακή βελτίωση σε σχέση με τις προβλέψεις του του ΔΝΤ τον Απρίλιο, οι οποίες έκαναν λόγο ότι αυτό θα συνέβαινε το 2022. 

Ο Τζέιμς Νάιτλι, οικονομολόγος της ING, αναφέρει ότι η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει με εκρηκτικό ρυθμό, ενώ η Γκιάντα Γκιάνι της Citi επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες ήταν πολύ πιο ισχυροί τον Απρίλιο απ΄ό,τι αναμενόταν. Ο Ιαν Σέφερντσον της Pantheon Macroeconomics προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα φθάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα πριν από τα τέλη του έτους, τη στιγμή που μόλις πριν από ένα μήνα περίμενε ότι αυτό δεν θα συνέβαινε πριν από τα μέσα του 2022. 

Για την οικονομία της Ευρωζώνης, η Μανταλένα Μαρτίνι της Oxford Economics αναφέρει πως έδειξε εξαιρετική αντοχή, στέλοντας ενθαρρυντικά σήματα για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της. Η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει κατά 5,5% χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα, όμως οικονομολόγοι επιμένουν ότι υπάρχουν περιθώρια για ταχεία ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο. Ο Μπερτ Κόλιτζν, οικονομολόγος της ING, αναφέρει ότι η «χλιαρή» εικόνα της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να αλλάξει γρήγορα, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού υποχωρεί και το πρόγραμμα εμβολιασμού επιταχύνεται. 

Μάλιστα οικονομολόγοι της Citi θεωρούν ότι υπάρχει πιθανότητα η οικονομία της περιοχής να επανέλθει στα προ κορωνοϊού επίπεδα πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ ο Χόλγκερ Σκμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, προβλέπει ότι η αύξηση της ζήτησης από το Μάιο θα επαναφέρει την οικονομία στους παλαιούς ρυθμούς της πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News