Business & Finance Πέμπτη 29/04/2021, 16:20
BUSINESS & FINANCE

Ανέβασε ρυθμούς η αμερικανική οικονομία – Έκρηξη κατανάλωσης το α’ τρίμηνο

Στο +10,7% η ιδιωτική κατανάλωση

Ανέβασε ρυθμούς η αμερικανική οικονομία – Έκρηξη κατανάλωσης το α’ τρίμηνο

Επιτάχυνση εμφάνισε η αμερικανική οικονομία το α’ τρίμηνο του 2021, με τις καταναλωτικές δαπάνες να συμβάλλουν τα μέγιστα στη «γεφύρωση» της απόστασης από τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,4% σε ετήσιο επίπεδο έναντι ετήσιας ανάπτυξης 4,3% στο δ’ τρίμηνο του 2020.

Η βασική ώθηση προήλθε από την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία εκτινάχθηκε κατά 10,7%, πετυχαίνοντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση από τη δεκαετία του ‘60.

Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι η αξία του αμερικανικού ΑΕΠ «σκαρφάλωσε» στα 19,09 τρισ. δολάρια, απέχοντας μόλις 200 δισ. δολάρια από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα των 19,3 τρισ. δολαρίων.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών, η αύξηση της απασχόλησης και τα δύο πακέτα δημοσιονομικής τόνωσης αποδείχθηκαν οι κινητήριοι μοχλοί για τη «γενναία» ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, στις οποίες στηρίζεται κατά παράδοση η αμερικανική οικονομία.

Άκρως θετικές ήταν και οι επιδόσεις των επιχειρηματικών επενδύσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 9,9% σε ετήσιο επίπεδο. Κατά 10,8%, παράλληλα, ενισχύθηκαν οι επενδύσεις των νοικοκυριών.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές θεωρούν ότι η αμερικανική οικονομία θα επιταχυνθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, και ιδίως αφού εγκριθούν και εκταμιευτούν τα δύο πρόσθετα επενδυτικά πακέτα της κυβέρνηση Μπάιντεν.

Πρόκειται για «κυοφορούμενα» προγράμματα – μαμούθ, ύψους αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία εστιάζουν τόσο στις υποδομές όσο και στην στήριξη των νοικοκυριών.

Νέα μείωση στα επιδόματα ανεργίας

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε ότι 553.000 άτομα υπέβαλαν αίτηση επιδόματος ανεργίας για την εβδομάδα 18-24 Απριλίου, αριθμός ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με τις 566.000 αιτήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, οι αναλυτές ανέμεναν ακόμη μεγαλύτερη μείωση, και ειδικότερα στις 549.000 αιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται μία περαιτέρω μείωση της τάξης των 200.00 – 250.000 αιτήσεων, προκειμένου η αγορά εργασίας να χαρακτηριστεί ως απόλυτα υγιής. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News