Business & Finance Κυριακή 2/05/2021, 17:30
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γέλεν: Καμία ανησυχία για πληθωρισμό από τα σχέδια Μπάιντεν

Γέλεν: Καμία ανησυχία για πληθωρισμό από τα σχέδια Μπάιντεν

Για μία ακόμη φορά, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, προσπάθησε να απομακρύνει τις ανησυχίες ότι τα άκρως υποστηρικτικά δημοσιονομικά μέτρα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για υποδομές, απασχόληση και τα νοικοκυριά θα πυροδοτήσουν πληθωρισμό. Η υπουργός διευκρίνισε ότι οι έξτρα δαπάνες θα γίνουν σταδιακά σε ορίζοντα δεκαετίας.

«Οι δαπάνες θα ξεδιπλωθούν σε διάστημα οκτώ έως 10 ετών», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στην εκπομπή του NBC «Meet the Press». Τόνισε ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία του πληθωρισμού και καθησύχασε ότι διαθέτει τα εργαλεία για να τον αντιμετωπίσει, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Δεν πιστεύω ότι ο πληθωρισμός θα αναδειχθεί σε πρόβλημα, εάν όμως συμβεί, έχουμε τα εργαλεία να τον αντιμετωπίσουμε. Τα μέτρα που έχουμε λάβει αποτελούν ιστορικής σημασίας επενδύσεις οι οποίες θα πρέπει να καταστήσουν την οικονομία μας παραγωγική και δίκαιη», σημείωσε. 

Τα φιλόδοξα σχέδια του Μπάιντεν θα χρηματοδοτηθουν με μία σειρά φορολογικών αυξήσεων προς τους πιο εύπορους Αμερικανούς, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του πληθυσμού, καθώς και από τις αυξήσεις των εταιρικών φόρων. Ορισμένοι Δημοκρατικοί έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες ότι οι αυξήσεις των φόρων μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας. 

Πάντως, η Γέλεν δεν αναφέρθηκε καθόλου στις φημολογίες για το εάν ο Μπάιντεν θα δεχόταν ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο το οποίο να μην προβλέπει τον τρόπο για την χρηματοδότηση της αύξησης των δαπανών για τα σχέδιά του. «Εχει ξεκαθαρίσει ότι οι αυξήσεις των δαπανών θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και συμφωνών προς αυτό», αρκέστηκε να δηλώσει. 

Πηγή: Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News