Business & Finance Τρίτη 16/03/2021, 21:46
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

BofA: Πληθωρισμός και αποδόσεις η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών

BofA: Πληθωρισμός και αποδόσεις η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών

Κι όμως η πανδημία δεν αποτελεί πλέον την υπ΄αριθμόν μία ανησυχία των διαχειριστών κεφαλαίου του πλανήτη, σύμφωνα με το τελευταίο poll της Bank of America, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και έναν περίπου χρόνο. 

Τώρα, οι διαχειριστές κεφαλαίου βλέπουν τον πληθωρισμό και μία συνεπακόλουθη ανεξέλεγκτη άνοδο του κόστους δανεισμού ως κάτι αντίστοιχο με το «taper tantrum» του 2013, θεωρώντας αυτούς τους δύο παράγοντες ως τη μεγαλύτερη απειλή που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις διεθνείς αγορές. 

Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν επενδυτές που διαχείζονται κεφάλαια αξίας 597 δισ.δολαρίων, καταδεικνύει την ανησυχία τους ότι η ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού, με τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης, μπορεί να οδηγήσει σε μία απότομη άνοδο των τιμών η οποία θα ήταν δύσκολο να τιθασσευθεί. Οι αυξανόμενες πληθωριστικές προσδοκίες και τα στοιχήματα ότι οι κεντρικές τράπεζες, ειδικά η Φέντεραλ Ριζέρβ, μπορεί να καταστήσουν πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική τους πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν, πυροδότησε γενικευμένες ρευστοποιήσεις στις αγορές κρατικού χρέους, τάση που οι επενδυτές ανησυχούν ότι θα επιδεινωθεί. 

Οι διαχειριστές κεφαλαίου στο poll της BofA αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κλιμακωθεί, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με το ποσοστό ρεκόρ του 93% εξ αυτών να περιμένει ραγδαία αύξηση των τιμών το επόμενο έτος. Στο προηγούμενο poll, η μεγάλη πλειονότητα πόνταρε στο σενάριο ισχυρής ανάπτυξης με χαμηλότερο πληθωρισμό. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διαχειριστές κεφαλαίου εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τυχόν επανάληψη του «taper tantrum» του 2013, όταν η προοπτική απόσυρσης των μέτρων στήριξης από την Φέντεραλ Ριζέρβ μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 πυροδότησε μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων. «Τα προηγούμενα επεισόδια έχουν δείξει ότι ό,τι αρχίζει με ήπια διόρθωση εξελίσσεται σε μαζικό κύμα με ευρύτερες επιπτώσεις», αναφέρει ο Ινς Μακφι, οικονομολόγος της Oxford Economics. 

Μία μεγάλη αναλογία διαχειριστών κεφαλαίου στο poll της BofA θεωρεί ότι μία απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου στο 2% θα μπορούσε να προκαλέσει μία διόρθωση της τάξης του 10% τουλάχιστον στις αγορές μετοχών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News