Business & Finance Πέμπτη 4/03/2021, 21:13
ΦΕΝΤΕΡΑΛ ΡΙΖΕΡΒ

Πάουελ: Δεν ανησυχεί από την αύξηση των αποδόσεων

Πάουελ: Δεν ανησυχεί από την αύξηση των αποδόσεων

Τη δέσμευσή του ότι θα κρατήσει τις πιστώσεις χαλαρές και σε συνεχή ροή έως ότου οι Αμερικανοί επιστρέψουν στις εργασίες τους επανέλαβε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές που έχουν εκφράσει τον τελευταίο καιρό αμφιβολίες για το εάν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα τηρήσει όσα έχει υποσχεθί όταν θα τελειώσει η πανδημία και η οικονομία επιστρέψει στο δρόμο της ανάκαμψης.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, δήλωσε ότι αναμένονται κάποιες πιέσεις σε εύθετο χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο να οδηγήσουν στην ανάγκη αύξησης των επιτοκίων.  

Με τον εμβολιασμό να προχωρά με ταχύ ρυθμό και με την κυβέρνηση να προωθεί νέα δημοσιονομικά μέτρα, «υπάρχει ένας καλός λόγος να πιστεύουμε ότι σύντομα η Fed θα καταφέρει να επιτύχει το στόχο της για πλήρη απασχόληση και επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε φόρουμ της WSJ. Επέστησε ωστόσο την προσοχή ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί πολύς χρόνος. «Για όλους τους στόχους», δήλωσε, αναφερόμενος όχι μόνο στο χαμηλό ποσοστό ανεργίας αλλά και στην αύξηση μισθών και θέσεων εργασίας σε μία εξέλιξη που θα συμπεριλάβει ολόκληρη την κοινωνία, όπως μειονότητες και άλλους που έμειναν εκτός της πρώτης φάσης της ανάκαμψης της οικονομίας. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος ως προς αυτό. Ακόμη και εάν οι συνθήκες βελτιώνονται, θα πρέπει να δείξουμε υπομονή», τόνισε.

Οι δηλώσεις του αυτές, πιθανόν οι τελευταίες πριν από τη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ στις 17 Μαρτίου, είχαν ως στόχο να απομακρύνουν τις ανησυχίες ότι η άνοδος των αμερικανικών αποδόσεων θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κεντρική τράπεζα. Παρότι ο Πάουελ ανέφερε ότι η άνοδος των αποδόσεων είναι αξιο«σημείωτη και έχει τραβήξει την προσοχή», δεν σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις τέτοιες που να καταστήσουν αναγκαία μία παρέμβαση της Fed στις αγορές με πιο δυναμικό τρόπο, για παράδειγμα αυξάνοντας τις αγορές ομολόγων της που κυμαίνονται στα 120 δισ.δολαρια το μήνα.

Ωστόσο, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξέφυγε αμέσως μετά τις δηλώσεις του έως το 1,57%, ενώ ασκήθηκαν και πιέσεις στις μετοχές. 

Σύμφωνα με αναλυτές, οι δηλώσεις Πάουελ, παρότι ενδεχομένως να απογοήτευσαν κάποιους που περίμεναν πιο δυναμική παρέμβαση, λειτουργούν και ως υπενθύμιση ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ είναι αποφασισμένη να παραμείνει σταθερή στο νέο της πλαίσιο που δίδει έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην απασχόληση. Δείχνει επίσης ότι η Fed θεωρεί αυτή τη στιγμή τον πληθωρισμό ως ελάχιστη απειλή ρίχοντας συνεπώς όλο το βάρος της στην επίτευξη του βασικού στόχου της που είναι η επιστροφή σε πλήρη απασχόληση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News