Business & Finance Τρίτη 23/02/2021, 19:58
ΗΠΑ

Πάουελ: Διακρίνει σημάδια ελπίδας για την αμερικανική οικονομία προς το τέλος του έτους

Πάουελ: Διακρίνει σημάδια ελπίδας για την αμερικανική οικονομία προς το τέλος του έτους

Την ανάγκη μέτρων στήριξης της οικονομίας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, απορρίπτοντας τους συλλογισμούς ότι η υποστηρικτική πολιτική της κεντρικής τράπεζας ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει μία επικίνδυνη φούσκα ενεργητικού. Ανέφερε δε, ότι οι επενδυτές ανταποκρίνονται τα μέγιστα στις προοπτικές μία γρήγορης και δυναμικής ανάκαμψης. 

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο Πάουελ επικαλούμενος μία σειρά από παράγοντες, από την επιτυχία του εμβολιασμού έως τις μεγάλες αποταμιεύσεις των νοικοκυριών που θα μπορούσαν να δαπανηθούν τους επόμενους μήνες, ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτό που έχει προεξοφλήσει αυτή τη στιγμή η αγορά». «Η νομισματική πολιτική είναι σίγουρα ένας από τους παράγοντες αυτούς, όμως εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν σε πλήρη κλίμακα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έως ότου επιστρέψει σε πλήρη ανάκαμψη», είπε χαρακτηριστικά. Ο Πάουελ εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος για επιστροφή σε συνθήκες ομαλότητας προς το τέλος του τρέχοντος έτους. 

Ο πρόεδρος της Fed επανέλαβε ακόμη ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα και οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν τουλάχιστον με το σημερινό ρυθμό έως ότου η κεντρική τράπεζα καταφέρει να φθάσει κοντά στους στόχους της για τον πληθωρισμό και την απασχόληση. 
   
Παρά τις ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις από τα μέτρα στήριξης, ο Πάουελ ανάφερε ότι η προσοχή θα πρέπει να παραμεινει στην οικονομική ανάκαμψη που παραμένει «ανισομερής και ανολοκλήρωτη» και γι΄αυτό θα χρειαστεί η βοήθεια της Φέντεραλ Ριζέρβ για λίγο διάστημα έως ότου η αμερικανική οικονομία επιστρέψει σε πλήρη απασχόληση. 

Παρότι οι Αμερικανοί εμβολιάζονται με ένα ρυθμό της τάξης των άνω των 1,5 εκατομμυρίων ημερησίως και τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού είναι μειωμένα, ο Πάουελ και οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες εστιάζουν στην απώλεια, σήμερα, περίπου 10 εκατ. θέσεων εργασίας από την αμερικανική οικονομία συγκριτικά με τα περυσινά επίπεδα, καθώς και στους δυνητικούς κινδύνους που εξακολουθεί να συνιστά η πανδημία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News