Business & Finance Κυριακή 21/03/2021, 12:08
ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

Οι επιταγές των 1.400 δολαρίων που θα σώσουν την παγκόσμια οικονομία

Οι επιταγές των 1.400 δολαρίων που θα σώσουν την παγκόσμια οικονομία

Το πακέτο μέτρων των 1,9 τρισ. δολαρίων του Τζο Μπάιντεν ήταν αρκετό για να ανατρέψει όλες τις προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία, όπως τουλάχιστον φαίνεται από την ξαφνική αλλαγή σκηνικού στις διεθνείς αγορές ομολόγων, οι οποίες πλέον  ξεκάθαρα προεξοφλούν την ανάκαμψη της μεγαλύτερη οικονομίας του πλανήτη και την επιστροφή του πληθωρισμού. Θα μπορέσει όμως να ωφελήσει τις υπόλοιπες οικονομίες; 

«Όταν οι ΗΠΑ κάνουν πάρτι, ο υπόλοιπος κόσμος παίρνει πρόσκληση», λέει η Κάρεν Γουάρντ, επικεφαλής στρατηγική αναλύτρια για την Ευρώπη στην JPMorgan Asset Management, καθώς οι πρώτοι Αμερικανοί λαμβάνουν αυτές τις ημέρες τις επιταγές των 1.400 δολαρίων που προβλέπει το πακέτο μέτρων. Συνολικά 400 δισ. δολάρια από τα χρήματα του πακέτου θα δοθούν απευθείας στα αμερικανικά νοικοκυριά και συγκεκριμένα σε άτομα που κερδίζουν λιγότερα από 75.000 δολάρια το χρόνο ή παντρεμένα ζευγάρια με εισόδημα κάτω των 150.000 δολαρίων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 90 εκατομμύρια επιταγές, συνολικής αξίας 242 δισ. δολαρίων. Οι πρώτες πληρωμές κατατέθηκαν απευθείας στους λογαριασμούς των Αμερικανών, με κάποιους από αυτούς να λαμβάνουν τα χρήματα ήδη από το περασμένο σαββατοκύριακο. Σε αυτό το πρώτο κύμα, ταχυδρομήθηκαν επίσης 150.000 επιταγές συνολικής αξίας 442 εκατ. δολαρίων, που αυτές τις ημέρες φτάνουν στα σπίτια των δικαιούχων. 

Πρακτικά, μία τυπική 4μελής αμερικανική οικογένεια, θα λάβει 5.600 δολάρια αφορολόγητα. 

Στην πλειοψηφία τους, οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για να αποπληρώσουν χρέη (30%), να αποταμιεύσουν (25%) και να επενδύσουν (9%), σύμφωνα με έρευνα της Bank of America. 

Η Mizuho Securities μέτρησε ότι περίπου 40 δισ. δολάρια από τα χρήματα θα επενδυθούν σε μετοχές ή και σε κρυπτονομίσματα, καθώς το 61% από τους Αμερικανούς που δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε επενδύσεις, σκοπεύουν να αγοράσουν bitcoin.

Παρότι, λοιπόν, δεν θα διατεθεί ολόκληρη στην κατανάλωση, εντούτοις η βοήθεια του Μπάιντεν αναμένεται να αυξήσει το εθνικό εισόδημα στις ΗΠΑ κατά 9%, προσθέτοντας σημαντική αγοραστική δύναμη. Καθώς οι επιταγές των 1.400 δολαρίων φτάνουν στις πόρτες των Αμερικανών, οι προσδοκίες είναι υψηλές σε όλο τον κόσμο, και πρώτα από όλα στην Κίνα. 

Ασφαλώς, πολλοί Αμερικανοί θα ξοδέψουν αυτό το ξαφνικό «μπόνους» σε εστιατόρια και άλλες δραστηριότητες αναψυχής, όμως μεγάλο μερίδιο των χρημάτων αναμένεται να εισρεύσει σε εισαγόμενα προϊόντα. 

Η Allianz υπολογίζει ότι 360 δισ. δολάρια από τα 1,9 τρισ. δολάρια του πακέτου θα ξοδευτούν σε εισαγόμενα προϊόντα, με την Κίνα να αποτελεί το μεγαλύτερο ωφελημένο, με 60 δισ. δολάρια. 

«Είναι αρκετά ξεκάθαρο. Είναι καλό για τις κινεζικές εξαγωγές», σημειώνει ο Τινγκ Λου της Nomura. Καθώς οι Αμερικανοί περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, λόγω του κορωνοϊού,  θα αγοράσουν τηλεοράσεις, laptops, ποδήλατα και ψυγεία, προβλέπει. 

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε στην τελευταία έκθεση οικονομικών προοπτικών του ότι το πακέτο μέτρων των ΗΠΑ θα αυξήσει τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα το 2021.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News