Green Economy Κυριακή 3/10/2021, 08:33
GREEN ECONOMY

Η παράλληλη ενεργειακή κρίση που χτυπά τη βόρεια Ευρώπη

Πέραν του φυσικού αερίου

Η παράλληλη ενεργειακή κρίση που χτυπά τη βόρεια Ευρώπη

Μπορεί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη να έχει επισκιάσει το ενδιαφέρον καταναλωτών και επιχειρήσεων, με την τιμή του φυσικού αερίου να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, όμως παράλληλα λαμβάνει χώρα και μια άλλη κρίση.  

Εξίσου σημαντική και εξίσου κρίσιμη, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη «χτισίματος» ικανών ενεργειακών αποθεμάτων εν όψει του δύσκολου χειμώνα.

Ο λόγος για τα ασυνήθιστα χαμηλά αποθέματα νερού στη Σκανδιναβική Χερσόνησο, κάτι το οποίο οδηγεί σε σημαντική μείωση της υδροηλεκτρικής ενέργειας -βασική πηγή ηλεκτρισμού στην περιοχή. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή της ενέργειας στις σκανδιναβικές χώρες διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε επίπεδα πέντε φορές υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.  

Διαβάστε επίσης: Oxford Economics: Στα ύψη έως την άνοιξη το φυσικό αέριο – Γιατί δεν βλέπει φως

«Ο συνδυασμός των χαμηλών αποθεμάτων νερού στην Σκανδιναβική Χερσόνησο και των χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη δημιουργεί την τέλεια καταιγίδα» τονίζει ο Mats Persson, επικεφαλής της Fortum Oyj. 

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι και η σταδιακή αύξηση της τιμής του άνθρακα και των δικαιώματα εκπομπών, καθώς ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί επιστρέφουν στις περισσότερο βλαβερές μορφές ενέργειας, προκειμένου να καλύψουν το κενό στην παραγωγή. 

Η Σουηδία, για παράδειγμα, βασίζεται αυτή την στιγμή σε ένα εργοστάσιο, ηλικίας 52 ετών, το οποίο χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το πετρέλαιο, προκειμένου να παράξει ηλεκτρισμό.  

Διαβάστε επίσης: Πώς ένα λουλούδι από την Αφρική ευνοείται από τον πληθωρισμό στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, τα επίπεδα ύδατος στη Νορβηγία είναι τα χαμηλότερα της τελευταίας δεκαετίας για τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, καθώς οι δεξαμενές είναι γεμάτες κατά μόλις 52,3%.  

«Συνήθως τα αποθέματα είναι σχεδόν γεμάτα αυτή την περίοδο του χρόνου, αλλά τόσο τον Αύγουστο όσο και τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε ρεκόρ θερμοκρασιών και ελάχιστες βροχοπτώσεις» σημειώνει ο Anders Gaudestad, αναλυτής της Agder Energi. 

Μάλιστα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο επείγουσας σημασίας στα νοτιοδυτικά της χώρας, όπου η Νορβηγία παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Δανία και προσφάτως το Ηνωμένο Βασίλειο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News