Business & Finance Τρίτη 28/09/2021, 16:49
BUSINESS & FINANCE

Γέλεν: Οι ΗΠΑ απειλούνται με χρεοκοπία μετά τις 18 Οκτωβρίου

Γέλεν: Οι ΗΠΑ απειλούνται με χρεοκοπία μετά τις 18 Οκτωβρίου

Το Κογκρέσο έχει τρεις εβδομάδες διορία να αντιμετωπίσει το όριο χρέους και να αποτρέψει μία οικονομική καταστροφή, προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σε επιστολή της προς την εκπρόσωπο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

«Τώρα υπολογίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα εξαντλήσει τα έκτακτα μέτρα του εάν το Κογκρέσο δεν έχει δράσει έως τις 18 Οκτωβρίου για την αύξηση ή την αναστολή του ορίου χρέους», αναφέρει στην επιστολή. «Σε εκείνο το σημείο, υπολογίζουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα έχει απομείνει με πολύ περιορισμένους πόρους, οι οποίοι θα εξαντληθούν γρήγορα».

Εάν το όριο χρέους δεν αυξηθεί ή ανασταλεί, οι ΗΠΑ θα βρεθούν στο πρώτο τους default, με τις συνέπειες για την αμερικανική οικονομία να είναι σοβαρές, προειδοποίησε η Γέλεν με δήλωσή της προς τους βουλευτές.

«Είναι πολύ σημαντικό το Κογκρέσο να αντιμετωπίσει γρήγορα το όριο χρέους. Εάν δεν τω κάνει, η Αμερική θα χρεοκοπήσει, για πρώτη φορά στην ιστορία», τόνισε.

Η Πελόζι καλεί τους Ρεπουμπλικάνους να υπερψηφίσουν την αναστολή του ορίου χρέους, μιλώντας για ένα διακομματικό καθήκον. Όμως τη Δευτέρα, οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας μπλόκαραν νομοσχέδιο το οποίο θα χρηματοδοτούσε την αμερικανική κυβέρνηση και θα ανέστελλε το όριο του δανεισμού. Αυτό που θέλουν οι Ρεπουμπλικάνοι είναι οι Δημοκρατικοί να ανεβάσουν ή να αναστείλουν το όριο, περιλαμβάνοντας μία σχετική πρόβλεψη στο ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων νομοσχέδιο που προτείνει ο Τζο Μπάιντεν.

Εάν οι βουλευτές δεν εγκρίνουν νέα χρηματοδότηση, τότε το αμερικανικό κράτος θα κλείσει στα τέλη του Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα πάνε στα σπίτια τους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News