Green Economy Τετάρτη 6/10/2021, 13:06
GREEN ECONOMY

Άλμα 40% σε μία ημέρα για το φυσικό αέριο – Ξεπέρασε τα 160 ευρώ η μεγαβατώρα

Από τα 100 ευρώ πριν από δύο ημέρες

Άλμα 40% σε μία ημέρα για το φυσικό αέριο – Ξεπέρασε τα 160 ευρώ η μεγαβατώρα

Ξέφρενο «άλμα» της τάξης του 40% καταγράφει σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία εκτινάσσεται άνω των 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν πριν από δύο ημέρες βρισκόταν στα επίπεδα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το πρωί τα μελλοντικά συμβόλαια σκαρφάλωσαν στα 162,125 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό και παρατείνοντας το διαρκές ενεργειακό ράλι, το οποίο έχει αρχίσει να «γονατίζει» επιχειρήσεις και νοικοκυριά. 

Dutch front-month gas leaps higher as energy crunch persists

Μάλιστα, ενδεικτικό του ρυθμού ανόδου είναι το γεγονός ότι μέσα σε δύο ημέρες, η τιμή του φυσικού αερίου ακρίβυνε κατά 60% στις αγορές χονδρικής, φθάνοντας σε χρόνο – ρεκόρ από τα 100 ευρώ στα επίπεδα των 160 ευρώ.  

Το εν λόγω φαινόμενο αποδίδεται στην αισθητή μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία -ο μεγαλύτερος πωλητής αερίου στην Ευρώπη- καθώς και στην αύξηση της ζήτησης, ως απόρροια της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας. 

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση και προϋπολογισμός: Πού «ποντάρει» η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, ο μεγαλύτερος παραγωγός της Γηραιάς Ηπείρου, η Νορβηγία, αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, τα οποία δεν επιτρέπουν τη δυναμική αύξηση της ενεργειακής παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα οι επενδύσεις στις περιβαλλοντικά επιζήμιες μορφές ενέργειας (όπως ο λιγνίτης) έχουν κατρακυλήσει σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της εν εξελίξει «πράσινης» μετάβασης. 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης (τα αποθέματα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας) να προκαλεί έντονες ανησυχίες σε νοικοκυριά και βιομηχανίες, οι οποίες αποτυπώνονται τόσο στα δικαιώματα εκπομπής άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στην τιμή του άνθρακα (και τα δύο βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό). 

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Πρόταση 5 σημείων από Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Τσεχία και Ρουμανία

Δεν είναι τυχαίο ότι η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών έχει πυροδοτήσει ένα μπαράζ αυξήσεων, παρασέρνοντας ανοδικά και τον πληθωρισμό, ο οποίος για τον Σεπτέμβριο βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών (3,4% σε ετήσιο επίπεδο). 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News