ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα ισχύσει τελικά με την επιδότηση του φυσικού αερίου 

Τι θα ισχύσει τελικά με την επιδότηση του φυσικού αερίου 

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση πέρασε την τροπολογία που άνοιγε το παράθυρο για επιδότηση των τιμολογίων του φυσικού αερίου με μοντέλο «ΔΕΗ». Τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν διαφορετικές απόψεις από κυβερνητικά στελέχη καθώς κάποιοι μιλούσαν για μοντέλο ΔΕΗ και κάποιοι για νέο επίδομα θέρμανσης.

Το οικονομικό επιτελείο αφού εξέτασε διάφορα σενάρια για το πως μπορούν να επιδοτηθούν τα νοικοκυριά ,τελικά αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το επίδομα θέρμανσης και για την επιδότηση του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται πως μέσα από το επίδομα θέρμανσης από πέρυσι επιδοτείται και το φυσικό αέριο.

Τι αλλάζει φέτος

Η διαφορά φέτος με το νέο μοντέλο που τρέχει το οικονομικό επιτελείο σύμφωνα με πληροφορίες του Money Review είναι πως το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης θα αφορά περισσότερους καθώς θα ανέβουν τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά ταυτόχρονα θα είναι αυξημένο και το ποσό ώστε να καλύψει μεγαλύτερο ποσό των ανατιμήσεων που ήδη βλέπουν στην τσέπη τους και τα νοικοκυριά. To κονδύλι συνεπώς  θα είναι περισσότερο φουσκωμένο από το 20% που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ,όπως είχε γράψει ήδη το Money Review.

Όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου στο Money Review  μέσω του επιδόματος θέρμανσης θα μπορούν να επιδοτηθούν και τιμολόγια νοικοκυριών που κάνουν χρήση του φυσικού αερίου για κουζίνα και ζεστό νερό. 

 

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια 

Με βάση τα ισχύοντα, το εισοδηματικό όριο ήταν στις  12.000 ευρώ για τον άγαμο, στις 20.000 ευρώ για τους έγγαμους   με προσαύξηση 2000 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτό που εξετάζεται είναι για τους άγαμους το  εισόδημα  να φθάσει στις 17.000-18.000 ευρώ και για τους έγγαμους να φθάσει τις  27.000-28.000 ευρώ ενώ θα υπάρχει προσαύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για κάθε παιδί κατά 3.000 ή 4.000 ευρώ.

Το ύψος του επιδόματος ναι μεν δεν έχει κλειδώσει ακόμη  παρόλα φαίνεται πως η μπίλια κάθεται για το βασικό επίδομα στα 264 ευρώ από τα 220 ευρώ   που είχε καθοριστεί για το 2021. 

Οι νέες τελικές αποφάσεις αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινάει και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να κάνει πρεμιέρα σύμφωνα με παράγοντες  της αγοράς στο 1,10-1,20 ευρώ το λίτρο από 0,79 ευρώ πέρυσι. Αυξημένο δηλαδή κατά 40%-50%. Την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα ανακοινώσει την εργαλειοθήκη μέτρων που μπορούν να υιοθετήσουν οι χώρες κράτη μέλη και να μην είναι αντίθετα στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News