Business & Finance Τετάρτη 6/10/2021, 12:28
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Έρχεται δύσκολος χειμώνας με «εκτίναξη» των τιμών του

Σε υψηλό τριών ετών οι τιμές του πετρελαίου

Πετρέλαιο: Έρχεται δύσκολος χειμώνας με «εκτίναξη» των τιμών του

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα στα οποία διαπραγματεύονται, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και συγχρόνως ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του ο επονομαζόμενος Οργανισμός ΟΠΕΚ+ επιμένουν στην πολιτική τους για ήπια αύξηση στην ημερήσια παραγωγή. 

Σε αυτή την εκτίμηση προχώρησε ο Τζον Ντρίσκολ επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην JTD Energy Services κι ενώ οι τιμές του πετρελαίου «καλπάζουν», έχοντας αναρριχηθεί σε υψηλό τριών ετών. 

Περί τις 12:25 ώρα Ελλάδος η τιμή του μπρεντ σημειώνει άνοδο 1,37%, ήτοι 1,10 δολάριο, στα 82,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση υποχωρώντας κατά 0,34% ή 0,27 σεντ, στα 78,66 δολάρια το βαρέλι. 

Ο ΟΠΕΚ+ παρέμεινε σταθερός στην απόφασή του για αύξηση στην παραγωγή της τάξεως των 400.000 βαρελιών ημερησίων (bpd), την ώρα που την Ευρώπη έχει κυριεύσει η ενεργειακή κρίση, με αποκορύφωμα την έλλειψη καυσίμων στη Μεγάλη Βρετανία, ελλείψει οδηγών για μεταφέρουν τα καύσιμα. 

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Ο στρατός «ανέλαβε δράση» στη διανομή καυσίμων

Σύμφωνα με τον Ντρίσκολ, η ζήτηση για το ορυκτό καύσιμο αναμένεται να ενισχυθεί εφόσον με τις θερμοκρασίες να πέφτουν θα μπει στη εξίσωση και το πετρέλαιο θέρμανσης.

«Ενδεχομένως να δούμε τις τιμές του πετρελαίου να κάνουν άλμα, είναι ένα πιθανό σενάριο. Οι προβλέψεις που ακούω δεν κάνουν λόγο για έναν ήπιο χειμώνα. Με δεδομένη την αβεβαιότητα του χειμώνα και της κλιματικής αλλαγής, ετοιμαζόμαστε για μια επεισοδιακή πορεία», υπογραμμίζει.  

Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, ο Ντρίσκολ υποστηρίζει ότι είναι ένα πιθανό σενάριο όχι όμως με πολλές πιθανότητες. 

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Εξακολουθεί να βρίσκει στηρίγματα στη μειωμένη προσφορά στις ΗΠΑ

«Θεωρώ ότι είναι ένα σενάριο με λίγες πιθανότητες. Αυτό θα συμβεί αν όλα πάνε στραβά, αν έχουμε έναν πολικό χειμώνα με τσουχτερό κρύο, αν παραμείνουν τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και συνεπακόλουθα στις παραδόσεις. Είναι ένα πιθανό σενάριο όχι όμως πολύ πιθανό», σημείωσε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News