Business & Finance Πέμπτη 7/10/2021, 07:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακή κρίση: Παρέμβαση Πούτιν με το βλέμμα στον Nord Stream 2

Ενεργειακή κρίση: Παρέμβαση Πούτιν με το βλέμμα στον Nord Stream 2

Με τον χειμώνα να πλησιάζει και τις εκρητκτικές ανατιμήσεις να αναγκάζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είδε μία χρυσή ευκαιρία να θωρακίσει το στάτους και την επιρροή της χώρας του ως υπερδύναμης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. 

Σε μία δραματική ημέρα κατά την οποία η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έκανε άλμα 40% μέσα σε λίγα λεπτά, ο Πούτιν παρενέβη με δηλώσεις του για να επαναφέρει την ηρεμία. Όπως είπε η Ρωσία θα μπορούσε να εξάγει φέτος ποσότητες – ρεκόρ φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο. «Ας σκεφτούμε την πιθανή αύξηση της προσφοράς στην αγορά, αλλά θα πρέπει να το κάνουμε προσεχτικά» είπε σε τηλεοπτικό του μήνυμα. 

Λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, έσπευσε να εξηγήσει πως ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι η ταχεία έγκριση του αγωγού Nord Stream 2, που έχει διχάσει την Ευρώπη. Ο αγωγός που περνάει κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα και φτάνεισ τη Γερμανία είναι έτοιμος, αλλά «παγωμένος». Αν και ο ίδιος ο Πούτιν απέφυγε να συνδέσει άμεσα το θέμα της αύξησης των εξαγωγών φυσικού αερίου με τον αγωγό, υπογράμμισε ότι η εναλλακτική διαδρομή, μέσω Ουκρανίας, είναι πιο ακριβή και επιφέρει μεγαλύτερη ρύπανση.

Αυτή τη στιγμή οι χαμηλότερες του αναμενομένου προμήθειες από τη Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος με διαφορά προμηθευτής της Ευρώπης, σε συνδυασμό με την ταχύτερη εξάντληση αποθεμάτων πέρυσι, έχουν πυροδοτήσει ένα ξέφρενο ράλι στο οποίο δεν διαφαίνεται τέλος. Ο Πούτιν σχολίασε πως η χώρα του δεν θέλει να βλέπει «κερδοσκοπική φρενίτιδα» στις αγορές και πως η Gazprom είναι ένας αξιόπιστος πάροχος, τιμώντας πάντα τα συμβόλαιά της. «Εκπληρώνουμε πάντα τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο» είπε. 

Να σημειωθεί ότι πράγματι οι ημερήσιες εξαγωγές της Gazprom ήταν έως και τον Αύγουστο κοντά σε επίπεδα – ρεκόρ. Ωστόσο τον Σεπτέμβριο είχαμε απότομη πτώση τους. Επισήμως η αιτία ήταν πως αυξήθηκε σημαντικά η ζήτηση στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ωστόσο μερίδα αναλυτών θεώρησε πως η εξέλιξη αυτή δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία σκόπιμη παρακράτηση των προμηθειών, με στόχο να ενταθεί η πίεση για την έγκριση του Nord Stream 2. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News