Business & Finance Δευτέρα 4/10/2021, 16:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβέρνηση Τζόνσον: Οι ελλείψεις αγαθών οδηγούν σε αύξηση των μισθών

Κυβέρνηση Τζόνσον: Οι ελλείψεις αγαθών οδηγούν σε αύξηση των μισθών

Να «πλασάρει» το πρόβλημα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ως καλή είδηση για τους εργαζομένους προσπάθησε ο κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, εξηγώντας ότι το κύμα ανατιμήσεων οδηγεί σε αυξήσεις των μισθών.  

Η έλλειψη υπαλλήλων στις μεταφορές, τον αγροτικό τομέα και τη μεταποίηση κρέατος έχουν προκαλέσει μια σημαντική αναταραχή στην βρετανική οικονομία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα αφενός τις σημαντικές ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, αφετέρου την άνοδο των τιμών. 

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην αγορά των υγρών καυσίμων, όπου ο στρατός αναγκάστηκε να παρέμβει και να οδηγήσει ιδιωτικά βυτιοφόρα, προκειμένου να αποκατασταθεί ο ρυθμός ανεφοδιασμού των βενζινάδικων. 

Κυβέρνηση Τζόνσον: Οι ελλείψεις αγαθών οδηγούν σε αύξηση των μισθών-1

Υπενθυμίζεται ότι η απουσία εργαζομένων σε πολλούς κλάδους της οικονομίας συνδέεται τόσο με την πανδημική κρίση όσο και με το Brexit, το οποίο θέτει πολλαπλά εμπόδια στην εισροή μεταναστών – εργατών από τις χώρες της Ε.Ε. 

Όλη η παραπάνω κατάσταση, όπως είναι εύλογο, «αναγκάζει» τις εταιρείες να προσλάβουν Βρετανούς εργαζόμενους με υψηλότερους μισθούς, παρότι αυτό συμβάλει στην έτι μεγαλύτερη αύξηση του κόστους παραγωγής και επομένως, στην ανατροφοδότηση του πληθωριστικού προβλήματος. 

Ήδη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, σε ετήσιο επίπεδο, «τρέχει» άνω του 4%. 

«Πιστεύω ότι κανείς δεν περίμενε να έχουμε αυτές τις προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αλλά, γενικότερα, όλοι μας θέλαμε να δούμε μια οικονομία με υψηλότερους μισθούς. Φυσικά και θα το θέλαμε. Αυτό είναι καλό νέο για το Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τζόνσον, Ρίσι Σούνακ, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Times. 

Οι υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, όπως πρόσθεσε, εντάσσονται στη μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στη μετα-Brexit εποχή. «Οι ελλείψεις θα αναγκάσουν τις εταιρείες να τονώσουν τις επενδύσεις και να αυξήσουν την παραγωγικότητα» κατέληξε.  

Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, αυτό που έχει πετύχει η εν εξελίξει κρίση είναι να αυξηθούν οι τιμές και οι μισθοί των εργαζομένων, χωρίς παράλληλα να αυξηθεί η παραγωγικότητα, κάτι το οποίο εντέλει αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την οικονομία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News