BUSINESS & FINANCE

Διευρυμένο επίδομα θέρμανσης για πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά

Διευρυμένο επίδομα θέρμανσης για πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά

Σε συνθήκες εκρηκτικών ανατιμήσεων στις τιμές της ενέργειας – ειδικά του καυσίμου που καλύπτει τη βασική ανάγκη της θέρμανσης – τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα δεν διασφαλίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη ενώ «σπαταλούν» πόρους για την ενίσχυση νοικοκυριών που έχουν σαφώς μικρότερη ανάγκη.

Γι’ αυτό το λόγο, ανεξάρτητα από τα περιθώρια που θα δώσει στην κάθε χώρα μέλος η «εργαλειοθήκη» (toolkit) που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αυτή τη φάση σε μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και κατά κύριο λόγο στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όλος ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ για το 2021 χωρίς στο κονδύλι να συμπεριλαμβάνεται το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που προορίζεται για την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται ότι θα διατεθεί για την χρηματοδότηση του διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης.

MyTHERMANSI

Δηλαδή, η πολιτική που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αφορά σε ένα επίδομα το οποίο θα χορηγείται μέσω της πλατφόρμας myTHERMANSI και θα καλύπτει όλα τα νοικοκυριά είτε καταναλώνουν φυσικό αέριο, είτε πετρέλαιο θέρμανσης είτε υγραέριο.

Τι θα γίνει με το ρεύμα

Το μόνο οριζόντιου χαρακτήρα μέτρο θα είναι η επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη… φόρα που έχουν πάρει οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, ακόμη και τα τρία λεπτά ανά κιλοβατώρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενδέχεται να μην αποδειχθούν αρκετά.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για τη στήριξη των νοικοκυριών σε αυτή τη φάση, αρχίζει και ξεκαθαρίζει:

1.      Όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή ακόμη και υγραέριο θα επιδοτούνται μέσω του ενιαίου επιδόματος θέρμανσης. Με τα νέα εισοδηματικά όρια που θα τεθούν αλλά και την αύξηση του ποσού ανά δικαιούχο, θα επιδιωχθεί να καλυφθεί ένα σημαντικό κομμάτι από το πρόσθετο κόστος των νοικοκυριών.

2.      Για την ηλεκτρική ενέργεια, εκτός από την ενιαία επιδότηση της κιλοβατώρας, θα αξιοποιηθεί και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Συνολικά το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να εισπράξουν φέτος πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά έναντι περίπου 700.000 πέρυσι. Η έμφαση θα δοθεί στο να αυξηθεί αισθητά ο αριθμός των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο καθώς πέρυσι έλαβαν το επίδομα μόλις 110.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο καύσιμο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News