Green Economy Πέμπτη 7/10/2021, 19:56
GREEN ECONOMY

Πώς το ενεργειακό κόστος επηρεάζει τη βιομηχανία – Πέντε παραδείγματα

Πώς το ενεργειακό κόστος επηρεάζει τη βιομηχανία – Πέντε παραδείγματα

Με την τιμή του φυσικού αερίου να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και το ενεργειακό κόστος να έχει εκτοξευτεί στα ύψη, ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες της Ευρώπης αναγκάζονται να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους. 

Κι αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι η παραγωγή καθίσταται μη κερδοφόρα, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις να προτιμούν την αναστολή λειτουργίας ολόκληρων εργοστασίων, κάτι το οποίο φυσικά πλήττει και την εν εξελίξει οικονομική κατάσταση. 

Αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί τον χειμώνα, όταν η ζήτηση αυξηθεί έτι περισσότερο. Χθες, βέβαια, η Ρωσία (ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης) δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος.  

Διαβάστε επίσης: Σβήνουν τα φώτα στην Ευρώπη; Δελτίο στο ρεύμα βλέπει η Capital Economics

Αλλά, προς ώρας, βρισκόμαστε μακριά από το τέλος της κρίσης. Αποτέλεσμα είναι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες με υψηλές ενεργειακές ανάγκες να καλούνται να διαχειριστούν μια νέα κρίση. 

Ας πάρουμε ως παράδειγμα πέντε διαφορετικές εταιρείες από πέντε διαφορετικούς κλάδους, οι οποίοι επηρεάζονται περισσότερο από το αυξημένο ενεργειακό κόστος: 

Χημικά 

Η BASF, η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στην Ευρώπη, αναγκάστηκε να κόψει την παραγωγή αμμωνίας (βασικό συστατικό για την αγροτική παραγωγή) στα εργοστάσια της Γερμανίας και της Ολλανδίας. 

Μέταλλα 

Η εταιρεία παραγωγής ψευδάργυρου Nyrstar προχώρησε σε μείωση της παραγωγής στην Ολλανδία, ως απόρροια της αύξησης του κόστους ενέργειας. Τα έκτακτα μέτρα ενδέχεται να επεκταθούν και στον κλάδο του αλουμινίου.  

Υλικά κατασκευής 

Η γαλλική Saint-Gobain χρειάζεται περίπου 4,7 εκατ. Βρετανικές Θερμικές Μονάδες (BTU) ενέργειας προκειμένου να παράξει έναν τόνο τσιμέντου. Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα της κοστίσει 1,1 δισ. ευρώ μόνο στο β’ εξάμηνο του 2021. 

Χαρτί 

Η ιρλανδική εταιρεία Smirfit Kappa Group έχει απολέσει το 40% της αξίας της από τον Σεπτέμβριο, καθώς το αυξημένο ενεργειακό κόστος αποτελεί πρωτεύοντα κίνδυνο για τον κλάδο του χαρτιού 

Αγροτικά 

Η γαλλική εταιρεία ζάχαρης Tereos έχει προειδοποιήσει ότι οι ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο μπορούν να οδηγήσουν σε εκρηκτική άνοδο του κόστους παραγωγής. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News