ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι 

Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι 

Επεκτάθηκε η τελική περίμετρος των δικαιούχων της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από τις αρχικές προβλέψεις. Τελικά περίπου ένας στους δύο αγρότες θα λάβουν την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών αλλά και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, οι δικαιούχοι τελικά υπολογίζονται σε 200.000.

Πρόκειται για 25.000 νέους αγρότες των δύο προγραμμάτων, για 170.000 μέλη συνεργατικών αγροτικών σχημάτων αλλά και 25.000 αγρότες που συμμετέχουν στη συμβολαιακή γεωργία. Το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται στα 50 εκατ. ευρώ για το 2022. Το μέτρο αυτό έρχεται για να στηρίξει επιπλέον τον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών 900 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί προς τον πρωτογενή τομέα ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας, της κλιματικής αλλά και της ενεργειακής κρίσης, χωρίς να υπολογίζονται οριζόντια μέτρα όπως η ελάφρυνση που προκύπτει από τη νέα φορολογική κλίμακα αλλά και την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα δημοσιευθεί και η ΚΥΑ που θα καθορίζει την ποσότητα, το ποσό επιστροφής αλλά και τη διαδικασία για τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο των αγροτών. 

Η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο είχε σταματήσει το 2016, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για το τρίτο μνημόνιο.

Ο ΕΦΚ φτάνει στα 410 ευρώ το χιλιόλιτρο (πλέον ΦΠΑ) εκ των οποίων αναμένεται να επιστρέφεται ένα μέρος στους δικαιούχους κοντά στα 150 ευρώ, με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως το είδος της καλλιέργειας, την έκταση της αλλά και το ποσό της αγοραζόμενης ποσότητας. 

Πάντως νωρίς το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά 1.500 αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Κρήτη με το πλοίο της γραμμής –οι οποίοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των επιδοτήσεων και την αύξηση του κόστους παραγωγής.

Διαβάστε ακόμη: «Αποκαλυπτήρια» για τις οφειλές της επιστρεπτέας προκαταβολής – Πώς θα γίνει η επιστροφή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News