ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Πώς (και για ποιους) θα ισχύσει η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Πώς (και για ποιους) θα ισχύσει η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Με ημερομηνία λήξεως –ώστε να τηρηθεί η ρήτρα αποφυγής των μέτρων στήριξης μόνιμου χαρακτήρα- αλλά και με κριτήρια ώστε να γίνει το μέτρο στοχευμένο και όχι γενικής εφαρμογής- θα υλοποιηθεί από τις αρχές του 2022 το μέτρο της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες. Η εξειδίκευση αναμένεται μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, ωστόσο οι βασικές αρχές ανακοινώθηκαν ήδη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Πρώτον, το μέτρο θα εφαρμοστεί για ολόκληρο το 2022 και έχει ημερομηνία λήξεως ώστε να ενταχθεί στα βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Δεύτερον, το μέτρο θα αφορά στα συνεργατικά σχήματα και στους νέους αγρότες. Το μέτρο της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών, εφαρμόστηκε για τελευταία φορά το 2016 όταν και καταργήθηκε στο πλαίσιο των μνημονιακών περικοπών. Στην τελευταία εφαρμογή του μέτρου, οι δικαιούχοι είχαν ξεπεράσει τους 400.000. Με την αναβίωση το 2022, ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται ότι θα είναι αισθητά μικρότερο ενώ η αναφορά στα συνεργατικά σχήματα μπαίνει προκειμένου το μέτρο να αποτελέσει ένα ακόμη κίνητρο για τη συνένωση δυνάμεων και στον πρωτογενή τομέα.

H υλοποίηση του μέτρου προϋποθέτει την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης αλλά και έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και οικονομικών.

Της χθεσινής εξαγγελίας του πρωθυπουργού, είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις επί εβδομάδες ενώ θέση στο θέμα είχε πάρει και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Το μέτρο εντάσσεται στο πακέτο των παρεμβάσεων κατά της ακρίβειας καθώς οι αγρότες έχουν πληγεί και από την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές και από την αύξηση του ενεργειακού κόστους κάτι που έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων και κατά συνέπεια στον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Η υπουργική απόφαση θα καθορίζει και το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου αλλά και τη διαδικασία η οποία αναμένεται ότι θα γίνει πλήρως δια της ηλεκτρονικής οδού μέσα από πλατφόρμα μέσω της οποίας οι διακιούχοι θα αναρτούν τα δικαιολογητικά για την απόκτηση των καυσίμων. 

Διαβάστε ακόμη: Οι φοροελαφρύνσεις που έρχονται και τα κλειδιά για περισσότερες επενδύσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News