Business & Finance Τετάρτη 3/11/2021, 20:18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Και 2η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 – Επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο

Τα δύο «δώρα» του πρωθυπουργού

Κ. Μητσοτάκης: Και 2η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 – Επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο

Δύο οικονομικές ειδήσεις έκρυβε η αποψινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, καθώς προανήγγειλε αφενός την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, αφετέρου την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί πέραν του 2%, το οποίο έχει ήδη εξαγγελθεί για την 1η Ιανουαρίου του 2022 (σε 633 ευρώ), αφού πρώτα ληφθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και οι αντοχές των επιχειρήσεων.

Σημείωσε δε, ότι στόχος είναι το ύψος της αύξησης να μην ανακόψει την καθοδική πορεία της ανεργίας, ενώ υπογράμμισε ότι η πιο σημαντική παρέμβαση είναι να βρει δουλειά ο άνεργος.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι έδωσε εντολή στα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου να επιστραφεί το σύνολο του ποσού για όσους αγρότες συμμετέχουν σε συνεργατικά ή/και συνεταιριστικά σχήματα ή για όσους θεωρούνται νέοι αγρότες. 

Ειδική αναφορά έκανε και στο ζήτημα της ακρίβειας, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο και εκτιμώντας ότι αναμένεται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022.

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα δαπανήσει περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αποκάλυψε ότι χωρίς την παραπάνω παρέμβαση, οι λογαριασμοί θα ανέβαιναν δέκα φορές πάνω.

Όσον αφορά τη ΔΕΗ, επίσης, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση παρέλαβε με την αξία της μετοχής στο 1 ευρώ (σήμερα κινείται στο 9,4 ευρώ). «Σήμερα είναι μια ισχυρή επιχείρηση που μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές» σχολίασε, ενδεικτικά.

Κ. Μητσοτάκης: Και 2η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 – Επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο-1

Δεν πάμε σε lockdown

Ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η πανδημία δεν έχει ξεφύγει. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα το οποίο αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους».

Κάνοντας σύγκριση με την περσινή κατάσταση, τόνισε ότι σήμερα το 73% των ενηλίκων και το 63% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και ότι τα lockdown ήταν η απάντηση όλων προ εμβολίου. «Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρόκειται να πάμε σε lockdown».

Για να προσθέσει: «Είμαι κατηγορηματικός για τον απλούστατο λόγο ότι αυτή τη στιγμή τρεις στους τέσσερις έχουν πράξει το σωστό και θα ήταν άδικο να επιβάλλουμε περιορισμούς με τεράστιο κόστος για να αντιμετωπίσομε πρόβλημα που αφορά σήμερα τη μειοψηφία».

Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους, διευκρίνισε ότι δεν είναι για τιμωρία αλλά για την προστασία τους, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων. «Έχουμε περισσότερα κρούσματα αλλά σχετικά χαμηλό δείκτη θετικότητας».

Ανέφερε, επιπλέον, ότι στους αριθμούς των διασωληνωμένων είμαστε πολύ μακριά από το επίπεδο που βρεθήκαμε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Γνωστοποίησε δε, ότι κάθε ημέρα 5.000 έως 10.000 πολίτες κάνουν το βήμα και κλείνουν ραντεβού για την 1η δόση του εμβολίου.

Τι απαντά στην κριτική για τις εκκλησίες

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την ελεύθερη είσοδο των πολιτών στις εκκλησίες, τόνισε τα εξής: «Οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας. Ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να μπει σε μία εκκλησία να ανάψει ένα κερί, να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει κανείς να τον ελέγξει».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στα σώματα ασφαλείας, απάντησε ότι έχει εξαντλήσει τα όρια της και ότι καμία χώρα δεν πάει σε διευρυμένες υποχρεωτικότητες.

Κ. Μητσοτάκης: Και 2η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 – Επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο-2

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ακόμα αντοχές στο σύστημα υγείας και είμαι σίγουρος ότι θα τα βγάλουμε πέρα και με αυτό κύμα γιατί όλα τα κύματα φτάνουν κάποια στιγμή στην κορύφωσή τους. Εκτιμώ ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει σήμερα είναι απολύτως επαρκή» διαβεβαίωσε.

Η Ελλάδα θωρακίζεται

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. «Η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Γαλλία είναι σαφής. Η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ορίζει ότι η Γαλλία έχει υποχρέωση να μας συνδράμει στην περίπτωση που η Τουρκία μας επιτεθεί».

Αναφορά έκανε και στην επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, δηλώντας ότι «η Ελλάδα σε επίπεδο συμφωνιών θωρακίζεται ακόμα περισσότερο». «Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα. Προβάλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, επεσήμανε ότι αν τα βρούμε με την Τουρκία δεν θα οφείλεται σε κάποια τρίτη χώρα, αλλά σε ειλικρινή διάλογο και ότι ο ίδιος δεν διέκοψε ποτέ την επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθάρισε ότι «οι συμφωνίες αφορούν κράτη και όχι κυβερνήσεις». Είπε επίσης, ότι ουδέποτε κορόιδεψε κανένα και πως είχε πει ότι από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί θα την εφαρμόσει.

Για το πότε ακριβώς θα έρθουν τα μνημόνια που εκκρεμούν προς κύρωση στη Βουλή, απάντησε ότι «θα κρίνουμε εμείς τον κατάλληλο χρόνο».

Θα εξαντλήσουμε την 4ετία

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Πιστεύω στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις. Πιστεύω στην αυξημένη αναλογική. Η ΝΔ θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία από την πρώτη κιόλας κάλπη με την απλή αναλογική. Αν δεν το πετύχουμε, θεωρώ περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές».

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», σημείωσε τα εξής: «Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Όσοι τα λένε ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Η ‘προοδευτική διακυβέρνηση’ είναι στρατηγική ήττας, είναι πώς θα καταφέρουμε όντας δεύτερο κόμμα να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Δεν βγαίνουν τα κουκιά. Αν έβγαιναν θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα. Δεν χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι θα κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση», απάντησε.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι τα διλήμματα στις εκλογές θα είναι σαφέστατα ανάμεσα σε τέσσερα χρόνια με αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ. και στα προηγούμενα 4 χρόνια με κυβέρνηση του κ. Τσίπρα. «Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες» κατέληξε με νόημα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέος κατώτατος μισθός – Οι παράγοντες που θα κρίνουν τις εξελίξεις

Το «περίσσευμα» της ανάπτυξης φέρνει κατώτατο μισθό 730 ευρώ

Οι φοροελαφρύνσεις που έρχονται και τα κλειδιά για περισσότερες επενδύσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News