Business & Finance Τετάρτη 3/11/2021, 16:30
ΕΡΕΥΝΑ REFUNDIT

Αφορολόγητες αγορές: Τα πιθανά οφέλη για τα κρατικά έσοδα – Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν

Αφορολόγητες αγορές: Τα πιθανά οφέλη για τα κρατικά έσοδα – Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν

Επτά χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, δεν εκμεταλλεύονται πλήρως τις αφορολόγητες αγορές και τα οφέλη τους, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Refundit, την εκπόνιση της οποίας ανέλαβε το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR).

H έρευνα προτείνει μία αλλαγή στη νομοθεσία, ώστε να επιτρέπεται στους καταναλωτές να αιτούνται την επιστροφή φόρου απευθείας στον αρμόδιο φορέα. Ουσιαστικά συνιστά την κατάργηση της ενδιάμεσης συναλλαγής της επιχείρησης με τον αρμόδιο φορέα, καθώς δυσχεραίνει τη διαδικασία. 

Η μετάβαση σε ένα τέτοιο μοντέλο θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους τουρίστες και επιχειρήσεις να επωφελούνται από το σύστημα των αφορολόγητων αγορών. Σύμφωνα με την έρευνα, στην περίπτωση αυτή θα ευνοηθούν ιδίως οι επιχειρήσεις που βρίσκονται μακριά από την πρωτεύουσα ή τις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, οι οποίες ουσιαστικά σήμερα με το ισχύον μοντέλο αφορολόγητων αγορών, αποκλείονται από τη διαδικασία.

Πιο συγκεκριμένα, για την Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι:

  • Οι επιλέξιμες δαπάνες για αφορολόγητες αγορές στη χώρα το 2019 ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ.
  • Στο πλαίσιο του νέου συστήματος αφορολόγητων αγορών εκτιμάται ότι οι καταναλωτές θα είχαν επιστροφή με τη μορφή επιστροφών φόρου 0,2 με 0,5 δισ. ευρώ.
  • Αυτό θα μείωνε το κόστος της επίσκεψης στην Ελλάδα κατά περίπου 2,8% έως 5,7% και θα αύξανε τον αριθμό των επισκεπτών από 472.000 έως 945.000.
  • Λόγω της μείωσης του κόστους, θα άλλαζε και το μοτίβο των δαπανών από τους τουρίστες. Συνεπώς, οι νέοι επισκέπτες θα δαπανούσαν επιπλέον από 396 έως 643 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε συνολική αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 717 εκατ. ευρώ έως 1,4 δισ. ευρώ.
  • Οι επιπλέον τουριστικές δαπάνες θα έδιναν ώθηση στο ελληνικό ΑΕΠ μεταξύ 1 δισ. ευρώ και 2,1 δισ. ευρώ.
  • Λαμβάνοντας υπόψιν την αναλογία χρέους-ΑΕΠ της Ελλάδας, αυτή η αύξηση θα ενίσχυε τα φορολογικά έσοδα κατά 402 εκατ. ευρώ έως και 802 εκατ. ευρώ.
  • Τέλος, η υιοθέτηση ενός ανοικτού, εστιασμένου στον καταναλωτή, αφορολόγητου συστήματος αγορών θα αύξανε τα εκτιμώμενα έσοδα της χώρας κατά 155 έως 311 εκατ. ευρώ, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από την επιστροφή φόρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα της Refundit ανέλυσε εκτός από την Ελλάδα τα οικονομικά οφέλη σε Τσεχία, Κροατία, Γαλλία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Ισπανία. Αξιοποιώντας τις διαθέσιμες πληροφορίες για τον τουρισμό του 2018 και του 2019, κατέληξε στο ότι και οι επτά χώρες θα έβλεπαν σημαντική αύξηση στα κρατικά έσοδα παρά την ενδεχόμενη απώλεια εσόδων λόγω της επιστροφής φόρου, εάν χρησιμοποιούσαν ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα, βασισμένο σε εφαρμογή για το κινητό (app) και με επίκεντρο τον καταναλωτή για τις αφορολόγητες αγορές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Refundit στο «MR»: Μας ενδιαφέρει το ελληνικό tax free – Ευκαιρία για τα φορολογικά σας έσοδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News