Business & Finance Παρασκευή 5/11/2021, 09:03
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο για 200.000 αγρότες – Στα 50 εκατ. το κόστος της ρύθμισης

Παρεμβάσεις 900 εκατ. για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

Επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο για 200.000 αγρότες – Στα 50 εκατ. το κόστος της ρύθμισης

Στα 50 εκατ. θα ανέλθει το δημοσιονομικό κόστος της ρύθμισης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται από νέους αγρότες και αγρότες – μέλη συνεργατικών σχημάτων, ενώ οι ωφελούμενοι εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 200.000.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας το μέτρο, το 2022 θα επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου που αναλώνεται από τα εν λόγω πρόσωπα για αγροτική χρήση. Η επιστροφή θα πραγματοποιείται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι – για παράδειγμα – το είδος και η έκταση της καλλιέργειας, σε συνάρτηση με τις πραγματοποιηθείσες – κατά το εν λόγω διάστημα – αγορές πετρελαίου. Εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα προωθηθεί η σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων Συλλογικών Φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και των αγροτών που συμμετέχουν σε προγράμματα Συμβολαιακής Γεωργίας, το σύνολο των ωφελούμενων εκτιμάται στους 176.000 αγρότες.

Συνολικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, το σύνολο των παρεμβάσεων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, εκτός προϋπολογισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ. «Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής συνιστά, για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Πυλώνας που ενισχύθηκε σημαντικά από την κυβέρνηση, υλοποιώντας ένα εκτενές πλέγμα μέτρων, το οποίο εδράζεται σε τέσσερις άξονες» ανέφερε, παραθέτοντας αναλυτικά τα μέτρα που δρομολογήθηκαν: 

1ος Άξονας: Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως είπε ο ΥΠΟIΚ, όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις και οι αγρότες – φυσικά πρόσωπα ωφελούνται από τις οριζόντιες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, όπως είναι:

⦁ Η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των αγροτικών επιχειρήσεων.
⦁ Η νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.
⦁ Η μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων, από το 28% στο 22%.
⦁ Η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.
⦁ Η αναστολή πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης.
⦁ Η μείωση της φορολογίας στο 10% των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων.

Επιπλέον, ειδικά για τον αγροτικό τομέα, ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα:

⦁ Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος.
⦁ Μόνιμη υπαγωγή στον υπερ-μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή.
⦁ Μη επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στην αξία των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων, συνεπώς και των αγροτών.

2ος Άξονας: Ενισχύσεις σε αγρότες που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Έως σήμερα, έχουν καταβληθεί 164 εκατ. ευρώ για τη στήριξη κλάδων του πρωτογενούς τομέα που υπέστησαν σημαντικές ζημίες εξαιτίας της πανδημίας, μέσω επιχορήγησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το ειδικό αποθεματικό που τηρείται στο Υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, έχουν εγκριθεί άλλα 40 εκατ. ευρώ, που θα χορηγηθούν έως το τέλος του έτους, για τη στήριξη πρόσθετων – πληγέντων – κλάδων του πρωτογενούς τομέα.

Συνεπώς, η συνολική στήριξη, εκτός προϋπολογισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέρχεται στα 204 εκατ. ευρώ, από αρχική πρόβλεψη για 150 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, μέσω των 7 κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχουν ενισχυθεί περίπου 102.000 επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, με ποσό συνολικού ύψους 258 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, έχουν ενισχυθεί 16.842 εκτροφείς αιγοπροβάτων με 31 εκατ. ευρώ, 14.875 καλλιεργητές σιταριού και δημητριακών επίσης με 31 εκατ. ευρώ, 12.486 ελαιοπαραγωγοί με 30 εκατ. ευρώ, και 12.362 βαμβακοπαραγωγοί με 25 εκατ. ευρώ.

3ος Άξονας: Αποζημιώσεις σε αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Έως σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε έκτακτες επιχορηγήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ, ύψους 84 εκατ. ευρώ το 2020 και 115 εκατ. ευρώ το 2021. Επιπροσθέτως, το επόμενο διάστημα αναμένονται επιπλέον εκταμιεύσεις, ύψους 170 εκατ. ευρώ, για να καλύψουμε υπόλοιπα ζημιών στον αγροτικό τομέα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τον παγετό της άνοιξης.

Συνολικά, οι ενισχύσεις προς τον πρωτογενή τομέα για αποκατάσταση φυσικών καταστροφών, εκτός προϋπολογισμού του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκτιμώνται στα 370 εκατ. ευρώ.

4ος Άξονας: Ενισχύσεις στους αγρότες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των ανατιμήσεων στην αγορά πετρελαιοειδών δρομολογείται η προαναφερθείσα ρύθμιση, για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης. 

Διαβάστε ακόμη: Πώς (και για ποιους) θα ισχύσει η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News