Business & Finance Πέμπτη 4/11/2021, 18:39
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Τουλάχιστον 440.000 επιχειρήσεις στο MyDATA

Τουλάχιστον 440.000 επιχειρήσεις στο MyDATA

Περισσότερες από 440.000 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί έως σήμερα στα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, από το βήμα του Thessaloniki Summit 2021. 

Πιο συγκεκριμένα, γνωστοποίησε ότι αυτή την εβδομάδα γίνονται σχεδόν 15.000 εγγραφές επιχειρήσεων κάθε μέρα, ενώ 52.000 επιχειρήσεις εγγράφηκαν στην εφαρμογή για τις μικρότερες επιχειρήσεις. 

Την ίδια ώρα, έχουν ληφθεί 170 εκατ. παραστατικά. Μόνο τις τελευταίες μέρες διαβιβάζονται 3 εκατ. παραστατικά την ημέρα, ενώ η αξία τους έχει ξεπεράσει τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ.  

«Το στοίχημα για εμάς ως το τέλος του χρόνου είναι να έχουν μπει όλες οι επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο κ. Πιτσιλής. 

Εξήγησε δε, ότι «το MyDATA και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ είναι η πιο σημαντική και πιο επιδραστική ψηφιακή μεταρρύθμιση που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και αφορά τη σχέση των επιχειρήσεων με το δημόσιο».  

Τόνισε ότι είναι επωφελής για τις επιχειρήσεις γιατί ψηφιοποιεί και απλοποιεί την καθημερινότητά τους, ενώ υπογράμμισε ότι «το όφελος για το δημόσιο είναι ότι έχει σε πραγματικό χρόνο την εικόνα της αγοράς, η έννοια των πλαστών τιμολογίων είναι παρελθόν και μπορούμε μέσα από το σύνολο των παραστατικών που εγγράφονται στο MyDATA να ξέρουμε ποια είναι η πραγματική εικόνα, τι να περιμένουμε από τις επιχειρήσεις, ποιες είναι οι εύλογες δαπάνες». 

Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, μπορούμε να κάνουμε πολύ πιο στοχευμένους ελέγχους.  

Όσον αφορά την πλατφόρμα myPROPERTY για τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δήλωσε ότι «μέχρι την υποχρεωτικότητά της, η συμμετοχή των συμβολαιογράφων ήταν 35% και από τότε που έγινε υποχρεωτική το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 92%». 

Ο κ. Πιτσιλής ανακοίνωσε, άλλωστε, ότι «σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση για τη φορολογική ενημερότητα» ώστε να ληφθούν μηνύματα από την αγορά για τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί. Σκοπός της Αρχής, όπως διαβεβαίωσε , είναι ως το τέλος Ιανουαρίου να έχει καταλήξει στις αλλαγές που πρέπει να φέρει για να βελτιωθεί το κανονιστικό πλαίσιο της φορολογικής ενημερότητας. 

Σχετικά με τις ψηφιακές υπηρεσίες της εφορίας, υπενθύμισε ότι «ήδη για 250 διαδικασίες, ο πολίτης δεν χρειάζεται να πάει στην εφορία, αλλά μπορεί να στείλει το αίτημα και τα έγγραφά του μέσα από την οθόνη του, από το σπίτι ή το γραφείο του».  

Τώρα πλέον ανοίγει η δυνατότητα να κλείσει κανείς ραντεβού μέσα από το myAADE πιλοτικά για 20 ΔΟΫ της χώρας. «Το όραμα είναι να φτάσουμε στα επόμενα λίγα χρόνια στο σημείο που δεν θα χρειάζεται κανείς να πάει στην εφορία του για κανέναν λόγο» κατέληξε. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αφορολόγητες αγορές: Τα πιθανά οφέλη για τα κρατικά έσοδα – Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν

Αυξάνονται οι γυναίκες στο «τιμόνι» των ελληνικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News