Business & Finance Τρίτη 2/11/2021, 12:56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται οι γυναίκες στο «τιμόνι» των ελληνικών επιχειρήσεων

Τι δείχνει έρευνα της ICAP

Αυξάνονται οι γυναίκες στο «τιμόνι» των ελληνικών επιχειρήσεων

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες βρίσκονται πλέον στις ανώτατες θέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως προκύπτει από μελέτη της ICAP για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που διευθύνεται από γυναίκες – ανώτατα στελέχη ενισχύθηκε αισθητά τα τελευταία χρόνια και διαμορφώθηκε σε 25,8% το 2021 από 19,6% το 2015, σημειώνοντας δηλαδή άνοδο 6,2 ποσοστιαίων μονάδων στην επταετία.

Σε απόλυτους αριθμούς, από τις 42.518 επιχειρήσεις με δημόσια οικονομικά στοιχεία το 2019, οι 10.955 διευθύνονται από γυναίκες – ανώτατα στελέχη.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά εντοπίζονται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με βάση την επίσημη κατηγοριοποίηση που ακολουθείται στην Ε.Ε. Έτσι, στις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 2 εκατ. ευρώ και με αριθμό προσωπικού μικρότερο από 10 άτομα, καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής γυναικών σε διοικητικές θέσεις. Τα ποσοστά κυμαίνονται σε 27,5% και 26,5%, αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, η μελέτη διαπιστώνει ότι όσο αυξάνεται το μέγεθος των εταιρειών, το ποσοστό συμμετοχής των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες, σταδιακά μειώνεται. Όσον αφορά τις «top 500» επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες ως ανώτατα στελέχη, παρατηρείται ότι το 54,6% ανήκει στην κατηγορία των εταιρειών με κύκλο εργασιών μεταξύ 10 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ, ενώ έπεται η κατηγορία επιχειρήσεων με συνολικές πωλήσεις από 2 εκατ. ευρώ έως 10 εκατ. ευρώ (34,6%).

Συνεπώς, η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών που διοικούνται από γυναίκες είναι μικρομεσαίου μεγέθους, η μεγαλύτερη συγκέντρωση των οποίων εντοπίζεται κυρίως στα νησιά του Ιονίου, του Αιγαίου, αλλά και στην Κρήτη, και ανήκουν στους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου. Το μικρότερο ποσοστό διείσδυσης  εντοπίζεται στη Θράκη (21,5%).

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες βελτίωσαν την κερδοφορία τους σε ένα έτος κατά το οποίο το σύνολο των επιχειρήσεων παρουσίασε πτώση στα συνολικά κέρδη προ φόρου κατά 16% (το διάστημα 2018/2019). Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε αύξηση 2,5% στην κερδοφορία της εν λόγω κατηγορίας, ενώ απέσπασαν το 19,9% των κερδών προ φόρων όλων των επιχειρήσεων του δείγματος το 2019.

Παράλληλα, οι εταιρείες στις οποίες δραστηριοποιούνται γυναίκες ως ανώτατα στελέχη κατέγραψαν αύξηση και στα EBITDA κατά 5,3% το 2019, αν και στο σύνολο του δείγματος παρατηρήθηκε επίσης αύξηση κατά 21,9%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί σε επιχειρήσεις

Καριέρα και οικογένεια: Πώς τα καταφέρνει η γυναίκα που διαχειρίζεται 1 τρισ. δολάρια

Fortune: Αυτή είναι η ισχυρότερη γυναίκα του επιχειρείν για φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News