Green Economy Κυριακή 7/11/2021, 20:00
GREEN ECONOMY

Πώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση – Τα μέτρα σε κάθε χώρα

Έξι διαφορετικά είδη δράσεων από τα κράτη - μέλη

Πώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση – Τα μέτρα σε κάθε χώρα

Η ενεργειακή κρίση απειλεί το πορτοφόλι εκατομμυρίων νοικοκυριών σε όλη την Ευρώπη, με τους πολίτες να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.  

Από την Ελλάδα έως τη Φινλανδία κι από την Κύπρο έως την Πορτογαλία, οι εθνικές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για τον προσεχή χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ενεργειακές ανάγκες θα αυξηθούν (ως απόρροια του καιρού), επιδεινώνοντας το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης και επιτείνοντας τις πιέσεις στο ενεργειακό κόστος. 

Οι τρέχουσες τιμές του ρεύματος στην χονδρεμπορική προαναγγέλλουν τη διατήρηση -αν όχι την επιδείνωση- της σημερινής κατάστασης, με τις τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και δικαιωμάτων άνθρακα να παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.  

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι αναλυτές προεξοφλούν ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί άμεσα, καθώς τα βασικά αίτια είναι πολλαπλά και δύσκολο να τύχουν αποτελεσματικής διαχείρισης.   

Διαφορετικά είδη μέτρων στήριξης

Παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μια ενιαία γραμμή αντιμετώπισης του ενεργειακού ζητήματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση μεμονωμένων μέτρων στήριξης. 

Το think tank Bruegel έχει κατηγοροποιήσει τις εν λόγω δράσεις σε έξι διακριτές ομάδες, η κάθε μία με διαφορετική στόχευση και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα: 

– Μείωση των φόρων και του ΦΠΑ 

– Ρύθμιση των τιμών λιανικής 

– Ρύθμιση των τιμών χονδρικής 

– Επιδοτήσεις στις ευάλωτες ομάδες 

– Επιδότηση από την κρατική εταιρεία ενέργειας  

– Άλλα μέτρα 

Οι χώρες, όπως φαίνεται κι από το παρακάτω διάγραμμα, έχουν επιλέξει είτε να ακολουθήσουν μία από αυτές τις δέσμες μέτρων, είτε να συνδυάσουν δύο ή και περισσότερες. 

Η χώρα με τα περισσότερα μέτρα

Για παράδειγμα, το Βέλγιο έχει λάβει μέτρα για τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, για τη ρύθμιση της λιανικής αγοράς, ενώ έχει προαναγγείλει τη χορήγηση επιδοτήσεων προς τους ευάλωτους πολίτες.  

Αντίθετα, η Γερμανία μέχρι στιγμής έχει ανακοινώσει μόνο τη μείωση των φόρων. Από την πλευρά της, η Ελλάδα, με τα μέτρα των 470 εκατ. ευρώ, έχει παράσχει επιδότηση σε όλους τους καταναλωτές (ανεξαρτήτως παρόχου), ενώ επιπλέον έκπτωση παρέχεται από τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού, δηλαδή τη ΔΕΗ.  

Η Ισπανία, όπως φαίνεται από τα διαθέσιμα δεδομένα, είναι η χώρα της Ε.Ε. με το πιο ευρύ δίχτυ προστασίας, καθώς έχει εφαρμόσει πέντε από τις έξι δέσμες μέτρων (δεν υπάρχει έκπτωση από τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού). 

Πώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση – Τα μέτρα σε κάθε χώρα-1

Με δεδομένη, πάντως, τη μεταβλητότητα της κατάστασης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αποκλείεται να αναθεωρήσουν την τρέχουσα ενεργειακή πολιτική και να προχωρήσουν στη λήψη επιπλέον ή δραστικότερων μέτρων -εφόσον κριθεί αναγκαίο από τις τιμές.

Κάτι το οποίο άφησε να εννοηθεί σήμερα και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος προανήγγειλε την αύξηση του επιδοτούμενου ποσού προς τους καταναλωτές, για να υπάρξει απορρόφηση της νέας αύξησης των τιμών.     

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ποια κλιματική αλλαγή; Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές άνθρακα στην Κίνα

ΟΟΣΑ για ενεργειακή κρίση: Αντισταθείτε στον πειρασμό του πετρελαίου

Πόσοι Έλληνες δεν έχουν επαρκή θέρμανση – Ποια η σύγκριση με την Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News