Green Economy Τρίτη 26/10/2021, 14:41
GREEN ECONOMY

Ρεύμα: Ο ψυχρός καιρός απειλεί τα νοικοκυριά – Κοντά στα 200 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Στα 196 ευρώ στη Γερμανία, στα 234 ευρώ στη Γαλλία

Ρεύμα: Ο ψυχρός καιρός απειλεί τα νοικοκυριά – Κοντά στα 200 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς ο κρύος καιρός του Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ενεργειακά αποθέματα, αναμένεται να εκτοξεύσουν το κόστος ηλεκτροδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα με την πρόβλεψη καιρού για τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινωθούν από την επόμενη εβδομάδα, με τις θερμοκρασίες να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα φυσιολογικά. 

Αυτό, όπως είναι εύλογο, αυξάνει τις προοπτικές της ζήτησης, κάτι το οποίο ήδη αποτυπώνεται στα μελλοντικά συμβόλαια ενέργειας. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία αυξάνονται σήμερα στα 196 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τα αντίστοιχα στη Γαλλία αγγίζουν τα 234 ευρώ. 

German and French month-ahead power rise on cold weather predictions

Διαβάστε επίσης: Παιχνίδι με τη φλόγα

Πέραν της πτώσης του υδράργυρου, οι ανοδικές πιέσεις στην τιμή του ρεύματος οφείλονται και στους αδύναμους εισαγόμενους όγκους φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις παραδόσεις, παρά τις περί αντιθέτου δεσμεύσεις. 

Δεν πρέπει, βέβαια, να λησμονούμε ότι η Ρωσία έχει ήδη ετοιμάσει έναν νέο αγωγό αερίου, τον Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει τα εδάφη των Πολωνίας – Ουκρανίας και καταλήγει απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.  

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Νόβακ (Ρώσος υπουργός Ενέργειας), η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού, ο οποίος έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, δρομολογείται μερικές εβδομάδες αφότου οι γερμανικές αρχές ανάψουν το πράσινο φως στις εμπορικές πωλήσεις αερίου.  

Αρκετοί αναλυτές, επομένως, θεωρούν η τρέχουσα κρίση αποτελεί μια προσπάθεια της Ρωσίας να πείσει την Ευρώπη για την αναγκαιότητα του νέου υποθαλάσσιου αγωγού, ενώ ορισμένοι δεν παραλείπουν να κάνουν λόγο και για επίδειξη δύναμης εκ μέρους του Κρεμλίνου.   

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Το σχέδιο της Ε.Ε και ο νέος «πόλεμος» με τη Ρωσία στην Αρκτική

Εφόσον η κατάσταση δεν αλλάξει ριζικά, τότε η Ευρώπη κινδυνεύει να βιώσει έναν από τους χειρότερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών, με το αυξημένο κόστος ενέργειας να πλήττει νοικοκυριά και βιομηχανίες, ναρκοθετώντας τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης της Γηραιάς Ηπείρου.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, η κρίση στο φυσικό αέριο, η οποία οφείλεται στα χαμηλά αποθέματα και στην υψηλή ζήτηση (απόρροια της ισχυρής ανάκαμψης), έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις τόσο στο πετρέλαιο (υψηλό 7ετίας) όσο και στα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News