Green Economy Δευτέρα 18/10/2021, 19:57
GREEN ECONOMY

Φυσικό Αέριο: Ξανά πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα – «Απούσα» η Ρωσία από τις δημοπρασίες

Στα 103,5 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας για τα συμβόλαια Νοεμβρίου

Φυσικό Αέριο: Ξανά πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα – «Απούσα» η Ρωσία από τις δημοπρασίες

Πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτινάχθηκε και πάλι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς παρά τις ρωσικές διαβεβαιώσεις για αύξηση των παραδόσεων, η εικόνα των αποθεμάτων παραμένει άκρως ανησυχητική, ιδίως όσο πλησιάζουμε την καρδιά του χειμώνα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια παράδοσης τον Νοέμβριο αυξήθηκαν σήμερα κατά τουλάχιστον 15 ευρώ και αναρριχήθηκαν στα 103,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τα συμβόλαια παράδοσης την επόμενη ημέρα ενισχύθηκαν κατά 13,15 ευρώ και έφθασαν τα 100,15 ευρώ. 

Η νέα εκτίναξη οφείλεται στις σημερινές δημοπρασίες και τη διστακτικότητα της Μόσχας να αυξήσει τις παραδόσεις προς τη Γηραιά Ήπειρο. Ενδεικτικά, η Gazprom κάλυψε μόλις το 1/3 της ζήτησης για τη μεταφορά αερίου μέσω του πολωνικού αγωγού. Ταυτόχρονα, οι ρωσικές κρατήσεις για τον ουκρανικό αγωγό παρέμειναν μηδενικές για τον Νοέμβριο. 

Διαβάστε επίσης: Παιχνίδι με τη φλόγα

Κι αυτό, κόντρα στις πρόσφατες δεσμεύσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος το Σάββατο επανέλαβε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αυξήσει τις παραδόσεις προς την Ευρώπη, προκειμένου να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. 

Δεν πρέπει, βέβαια, να λησμονούμε ότι η Ρωσία έχει ήδη ετοιμάσει έναν νέο αγωγό αερίου, τον Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει τα εδάφη των Πολωνίας – Ουκρανίας και καταλήγει απευθείας στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. 

Σύμφωνα με τον Νόβακ, η έναρξη της λειτουργίας του αγωγού, ο οποίος έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, δρομολογείται μερικές εβδομάδες αφότου οι γερμανικές αρχές ανάψουν το πράσινο φως στις εμπορικές πωλήσεις αερίου. 

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, επομένως, η τρέχουσα κρίση αποτελεί μια προσπάθεια της Ρωσίας να πείσει την Ευρώπη για την αναγκαιότητα του νέου υποθαλάσσιου αγωγού, ενώ ορισμένοι δεν παραλείπουν να κάνουν λόγο και για επίδειξη δύναμης εκ μέρους του Κρεμλίνου.  

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση: Το σχέδιο της Ε.Ε και ο νέος «πόλεμος» με τη Ρωσία στην Αρκτική

«Τα μικτά μηνύματα από τη Ρωσία, όπως και το γεγονός ότι οι ροές προς τη βορειοδυτική Ευρώπη δεν έχουν αυξηθεί, διατηρούν τους κινδύνους στο τραπέζι» επισημαίνουν, σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές της ενεργειακής εταιρείας Refinitiv. 

Εφόσον η κατάσταση δεν αλλάξει ριζικά, τότε η Ευρώπη κινδυνεύει να βιώσει έναν από τους χειρότερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών, με το αυξημένο κόστος ενέργειας να πλήττει νοικοκυριά και βιομηχανίες, ναρκοθετώντας τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης.  

Άλλωστε, η κρίση στο φυσικό αέριο, η οποία οφείλεται στα χαμηλά αποθέματα και στην υψηλή ζήτηση (απόρροια της ισχυρής ανάκαμψης), έχει προκαλέσει αναταράξεις τόσο στο πετρέλαιο όσο και στα δικαιώματα εκπομπών άνθρακα, τα οποία σήμερα ανέρχονται κοντά στα 60 ευρώ ανά τόνο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News