Green Economy Τρίτη 26/10/2021, 11:41
GREEN ECONOMY

Αυστραλία: Μηδέν ρύπους έως το 2050 – Το ερώτημα είναι πώς; 

Ο στόχος για όλο τον πλανήτη είναι να υποχωρήσει η παγκόσμια θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμό Κελσίου.

Αυστραλία: Μηδέν ρύπους έως το 2050 – Το ερώτημα είναι πώς; 

Η Αυστραλία έχει δεσμευθεί για μηδενικούς ρύπους έως το 2050 όπως έχουν κάνει οι περισσότερες χώρες στον κόσμο. Η κυβέρνηση της χώρας έχει θέσει επίσης στόχους για μείωση των τωρινών επιπέδων των ατμοσφαιρικών ρύπων κατά 35% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, στόχοι λιγότερο φιλόδοξοι σε σχέση με άλλων χωρών. 

Η είδηση δεν είναι ότι η Αυστραλία έχει «ανέβει» στο τρένο των μηδενικών εκπομπών έως το 2050, αλλά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, έχει δηλώσει ότι στα σχέδια της χώρας του δεν περιλαμβάνεται η πλήρης κατάργηση των κλάδου των ορυκτών καυσίμων. Η Αυστραλία είναι από τις χώρες που ηγούνται στην προμήθεια άνθρακα και αερίου στον κόσμο και ο κλάδος των ορυκτών καυσίμων αποτελεί εκ των κινητήριων μοχλών της οικονομίας της. 

Η εξόρυξη άνθρακα και αερίου είναι και ο λόγος που βρίσκεται υψηλά στις θέσεις με τις χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία περιβαλλοντικής μόλυνσης σε σχέση με τον πληθυσμό της. 

Οι εξαγγελίες αυτές του Αυστραλού πρωθυπουργού, συνεπακόλουθα έχουν ξεσηκώσει ένα κύμα διαμαρτυριών στη χώρα, με τον ειδικό του πανεπιστημίου Μέρντοχ Τζο Φοντέν, να χαρακτηρίζει τον σχεδιασμό της Αυστραλίας, ως «μια χάρτινη σακούλα γεμάτη με νερό».

Οι παραδοσιακοί στρατηγικοί σύμμαχοί της, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν με τη σειρά τους ανεβάσει τον πήχυ πολύ υψηλά. Η Βρετανία επιδιώκει έως το 2035 όλη η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τα επίπεδα των εκπομπών ρύπων κατά το ήμισυ έως το 2030, συγκρινόμενα πάντα με εκείνα του 2005.

Σε γενικότερο πλαίσιο περισσότερες από 100 χώρες έχουν δεσμευθεί για μηδενικούς ρύπους έως το 2050. Ωστόσο το αποτέλεσμα αυτό για να έρθει πρέπει σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ρύποι να μειωθούν κατά 45% έως το 2030, μέτρο για το οποίο η Αυστραλία δεν δείχνει την πρόθεση να το ακολουθήσει. Ο στόχος επίσης για όλο τον πλανήτη είναι να υποχωρήσει η παγκόσμια θερμοκρασία κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. 

«Δεν θα δεχθούμε μαθήματα από άλλους, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν την Αυστραλία. Ο αυστραλέζικος τρόπος έχει να κάνει με το πώς κάνεις κάτι όχι απλά να το κάνεις. Ο στόχος είναι να έρθει το αποτέλεσμα», έγραψε χθες ο Μόρισον σε στήλη εφημερίδας στη χώρα του. 

Οι μηδενικοί ρύποι, απαιτούν την αποφυγή της απελευθέρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να μειωθεί τόσο το διοξείδιο του άνθρακα για το οποίο τα ορυκτά καύσιμα είναι η νούμερο ένα πηγή, όπως και να εφαρμοσθούν αντισταθμιστικά  μέτρα όπως η φύτευση δέντρων και φυτών και η χρήση τεχνολογιών που συλλέγουν διοξείδιο του άνθρακα. 

Τι έχει υποσχεθεί η Αυστραλία;

Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών ρύπων περισσότερων των 20 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (15 δισ. αμερικανικά δολάρια) σε ένα βάθος χρόνου εικοσαετίας, όπως για παράδειγμα η συλλογή των ρύπων από το έδαφος, η μείωση του κόστους στην ηλιακή ενέργεια και η ανάπτυξη πιο πράσινων τεχνολογιών. 

Όμως στο βραχυπρόθεσμο μέλλον προτίθεται να χρησιμοποιήσει περισσότερο αέριο και δεν προβλέπεται η μείωση των ορυκτών καυσίμων.

«Θέλουμε οι βαριές μας βιομηχανίες, όπως η εξόρυξη, να παραμείνουν ανοιχτές, ανταγωνιστικές και να προσαρμοστούν, ούτως ώστε να παραμείνουν βιώσιμες για όσο η παγκόσμια ζήτηση το επιτρέψει», καταλήγει στο άρθρο του ο Μόρισον. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News