Green Economy Κυριακή 7/11/2021, 09:22
GREEN ECONOMY

Ποια κλιματική αλλαγή; Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές άνθρακα στην Κίνα

Ποια κλιματική αλλαγή; Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές άνθρακα στην Κίνα

Στην άκρη φαίνεται ότι έχουν πάει οι δεσμεύσεις της Κίνας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που ενισχύει τις ανησυχίες για την στάση του Πεκίνου έναντι της Κλιματικής Αλλαγής. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης, η ασιατική χώρα σχεδόν διπλασίασε τις εισαγωγές άνθρακα από το εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να βρει εναλλακτικές λύσεις στην έλλειψη καυσίμων. 

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, ο οικονομικός και βιομηχανικός «γίγαντας» εισήγαγε 27 εκατ. τόνους έναντι 14 εκατ. τόνων τον αντίστοιχο μήνα του 2020. 

Παρόλα αυτά, το εν λόγω μέγεθος υπολείπεται κατά 18% σε σχέση με τις εισαγωγές του Σεπτεμβρίου, όταν το Πεκίνο προχώρησε σε ρεκόρ εισαγωγής ορυκτών καυσίμων. 

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή άνθρακα παγκοσμίως, όπως και τον μεγαλύτερο παραγωγό. 

Ίδια ακριβώς είναι η εικόνα και στις εισαγωγές φυσικού αερίου, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά έναντι του Οκτωβρίου του 2020, αλλά μειώθηκαν κατά 10 εκατ. τόνους σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021.  

Η προσπάθεια του Πεκίνου να αυξήσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων εντάσσεται στο πλαίσιο της κρατικής παρέμβασης για τη μείωση των ενεργειακών τιμών, οι οποίες πλήττουν τη βιομηχανία της χώρας και οδηγούν σε υψηλότερο κόστος παραγωγής. 

Ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλο τον πλανήτη, δεδομένου του εξαγωγικού προσανατολισμού της κινεζικής οικονομίας. 

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η επιστροφή στο άνθρακα -κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες-, αναμφίβολα, αντιβαίνει τις δεσμεύσεις για σταδιακή μετάβαση προς καθαρότερες μορφές ενέργειας, με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και των υπόλοιπων αερίων του θερμοκηπίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ενέργεια: Σε χαμηλό δύο μηνών η τιμή του άνθρακα στην Ευρώπη

Η εταιρεία που μολύνει τον πλανήτη όσο και η… Ρωσία

Εκπομπές CO2: Επιστρέφουν δριμύτερες στα προ πανδημίας επίπεδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News