Green Economy Δευτέρα 18/10/2021, 09:40
Κ. ΣΚΡΕΚΑΣ

Στα σκαριά γραμμή «ενεργειακής αλληλεγγύης» για ευάλωτα νοικοκυριά

Στα 40 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της έκτακτης στήριξης

Στα σκαριά γραμμή «ενεργειακής αλληλεγγύης» για ευάλωτα νοικοκυριά

Έναν τετραψήφιο αριθμό «ενεργειακής αλληλεγγύης», στον οποίο θα μπορούν να απευθύνονται πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος, προκειμένου να μπορούν να θερμανθούν τον χειμώνα, θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα. Όπως αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» μέσω της γραμμής αυτής οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν την άμεση ανάγκη για θέρμανση τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Το αίτημα θα μεταφέρεται, σε συνεργασία με τον οικείο δήμο, με τις υφιστάμενες επιτροπές επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος, στις οποίες συμμετέχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και οι οποίες θα εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα καλύπτει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ο προϋπολογισμός της έκτακτης στήριξης αυξάνεται στα 40 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. ευρώ, που είναι σήμερα, και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που έχουμε συστήσει.

Διαβάστε ακόμη: Ενεργειακή κρίση: Το σχέδιο της Ε.Ε και ο νέος «πόλεμος» με τη Ρωσία στην Αρκτική

«Ως κυβέρνηση είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες, όταν και όσο χρειάζεται, για να προστατεύσουμε όλους τους συμπολίτες μας και τα νοικοκυριά και από αυτή την παγκόσμια κρίση» διαβεβαιώνει ο κ. Σκρέκας, αναγνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε εκτίμηση επιχειρηθεί αυτήν τη στιγμή για τη διάρκεια, αλλά και την ένταση της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης, είναι ιδιαιτέρως επισφαλής. Δεν κρύβει πάντως την ανησυχία του για ενδεχόμενη περαιτέρω κλιμάκωσή της και τονίζει την ανάγκη «να υπάρξει έγκαιρα μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση», λογική που εκφράστηκε και με την κατάθεση σχετικής πρότασης από την Ελλάδα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. 

«Για τον λόγο αυτόν, αναλάβαμε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τονίζοντας, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, την ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα ένας μόνιμος ευρωπαϊκός μηχανισμός απόσβεσης των διακυμάνσεων των τιμών ενέργειας, για να μπορέσουμε να ελαφρύνουμε από αυτό το σημαντικό και αυξανόμενο βάρος όλους τους καταναλωτές και κυρίως εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη» αναφέρει.

Σημειώνει ακόμη πως η εργαλειοθήκη που πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιγράφει μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει σχεδόν στο σύνολό τους. «Χρειάζεται η Ευρώπη, σε κεντρικό επίπεδο, να απαντήσει στο πρόβλημα με έξυπνες και άμεσες λύσης στήριξης. Γι’ αυτόν τον λόγο εμείς ως ελληνική κυβέρνηση προτείναμε την αξιοποίηση εσόδων από ρύπους, ώστε να δημιουργηθεί ένας άμεσος μηχανισμός εξομάλυνσης των υπέρογκων αυξήσεων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών» επισημαίνει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News