ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενέργεια και πανδημία: Διπλός πονοκέφαλος στην οικονομία – Τι ζυγίζει το ΥΠΟΙΚ

Το αργότερο έως τις 20 Νοεμβρίου το τελικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό

Ενέργεια και πανδημία: Διπλός πονοκέφαλος στην οικονομία – Τι ζυγίζει το ΥΠΟΙΚ

Η διπλή έκρηξη των κρουσμάτων και των ανατιμήσεων δημιουργούν σύννεφα πάνω από την οικονομία της χώρας. Στο μέτωπο της πανδημίας, με ευδιάκριτη την αύξηση των διασωληνωμένων, ήρθε να προστεθεί ο διεθνής παράγοντας του ενεργειακού κόστους δημιουργώντας αντίστοιχα ρίσκα που προσμετρά το οικονομικό επιτελείο.

Το ρίσκο των ανατιμήσεων 

Στα τελευταία στοιχεία της, η Eurostat βλέπει πληθωρισμό 4,1% για την Ευρώπη, ενώ πληθωριστικό άλμα βλέπει τον Οκτώβριο και για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική αρχή, ο πληθωρισμός θα έχει εκτιναχθεί από το 1,9% τον Σεπτέμβριο στο 3% στην Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι ανατιμήσεις όχι μόνο δεν έχουν αποκλιμακωθεί, αλλά επί της ουσίας τώρα αρχίζουν να εντείνονται, και μάλιστα είναι εμφανείς σε ακόμη περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Η εικόνα της ακρίβειας ωθείται από το ράλι που συνεχίζεται στην αγορά των καυσίμων διεθνώς.

Τα κυβερνητικά στελέχη πάντως θεωρούν πως τα μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022 είναι αρκετά ώστε να «σβήσουν» τις όποιες ανατιμήσεις σε ρεύμα και θέρμανση και δημιουργούν προσδοκίες για νέα μέτρα μόνο για τους πρώτους μήνες του 2022 . Οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου θα εξαρτηθούν το επόμενο διάστημα τόσο από τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας όσο και από τη διεθνή «σκακιέρα» της ενέργειας. Το βλέμμα είναι στραμμένο και στην Ε.Ε. για το ποιες θα είναι οι περαιτέρω πρωτοβουλίες της, εφόσον υπάρξουν, για την ενεργειακή κρίση.

Το ρίσκο της πανδημίας

Στο μεταξύ, η πανδημία έχει φουντώσει για τα καλά, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για περαιτέρω επιδείνωση. Ως αποτέλεσμα, το οικονομικό επιτελείο οφείλει να είναι έτοιμο – εάν και εφόσον χρειαστεί – να διαθέσει ξανά «πυρομαχικά» στη μάχη των επιπτώσεων από τυχόν εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή οικονομική βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών πρόσφατα είχε δηλώσει πως προτεραιότητα στη χρήση του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει είναι η συνέχιση της βοήθειας προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς παραμένει άγνωστη η έκταση και η ένταση του νέου προβλήματος που μπορεί να δημιουργήσει η πανδημία.

Το τελικό σχέδιο για το 2022 θα πρέπει να «κλειδώσει» έως την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή το αργότερο στις 20 Νοεμβρίου, βάζοντας στη ζυγαριά όλους τους παραπάνω παράγοντες, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να σηκώσει γρήγορα τοίχο επενδύσεων – μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και του Ελλάδα 2.0 – έναντι των αβεβαιοτήτων στην ελληνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη:

=> Χρ. Σταϊκούρας: Παροδικές οι πληθωριστικές πιέσεις

=> Πληθωρισμός: Αντηχούν σήματα κινδύνου – Διαγράμματα ανά περιοχή

=> Εκπτώσεις: Πρεμιέρα στη σκιά lockdown, ανατιμήσεων και ελλείψεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News