Business & Finance Τετάρτη 20/10/2021, 15:42
BUSINESS & FINANCE

Αδ. Γεωργιάδης: Ο πληθωρισμός ήταν αναπόφευκτος, το θέμα είναι πόσο θα κρατήσει

Σημείο αναφοράς θα πρέπει να έχουμε το 2019 όχι το 2020, υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Αδ. Γεωργιάδης: Ο πληθωρισμός ήταν αναπόφευκτος, το θέμα είναι πόσο θα κρατήσει

«Eμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε και αυτόν που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Γιατί το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κάτι που κάποιος το χρειάζεται και ευθύνη της πολιτείας είναι αυτός που πραγματικά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, να τον βοηθήσουμε για να μην παγώσει», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στο πλαίσιο του Olympia Forum ΙΙ, ο υπουργός συνέχισε «από την άλλη αυτός που έχει την οικονομική δυνατότητα, τη χρονιά που η τιμή του πετρελαίου είναι πιο χαμηλή, όπως η περυσινή, εξοικονομεί χρήματα, ενώ τη χρονιά που είναι πιο υψηλή, μπορεί να επωμιστεί το λίγο υψηλότερο κόστος».

«Αυτή τη στιγμή και τα κριτήρια διευρύνθηκαν και το ποσό της επιδότησης μεγάλωσε. Άρα, είναι δύσκολο κάποιος που πράγματι δεν μπορεί να προμηθευτεί πετρέλαιο χωρίς βοήθεια να μην τύχει της σχετικής επιδότησης. Αυτοί που δεν μπορούν να ενταχθούν στην περίμετρο των μέτρων στήριξης είναι άνθρωποι που κατά τεκμήριο έχουν υψηλότερα εισοδήματα», υποστήριξε ο ίδιος.

Ανατιμήσεις

Όσον αφορά για το θέμα των ανατιμήσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης επιβεβαίωσε πως εάν κανείς συγκρίνει τις τρέχουσες τιμές των προϊόντων με τις αντίστοιχες του 2020 «πράγματι θα βρείτε και προϊόντα με αύξηση της τάξης του 25% και 30%».

«Πέρυσι όμως, είχαμε μία χρονιά με κλειστή την οικονομία και καραντίνες. Για αυτό και σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός μας πέρυσι ήταν αρνητικός, στο -1,6%. Δηλαδή οι τιμές κατεβήκανε σε πολλά προϊόντα κατά 10%, 20% και 30% από το 2019.», υποστήριξε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας πως εφόσον οαναπτυξιακός και οικονομικός στόχος είναι να επιστέψουμε στα επίπεδα του 2019, στα ίδια επίπεδα θα επιστρέψουν και οι τιμές των προϊόντων. «Το 2020 ως έτος αναφοράς δεν είναι ένας ομαλός οικονομικός κύκλος. Είναι η εξαίρεση λόγω της καραντίνας», τόνισε ο Α. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός έκλεισε λέγοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ήταν αναμενόμενες, διότι οι κυβερνήσεις παγκοσμίως είχαν να αντιμετωπίσουν δύο σοβαρές προκλήσεις:

  • Αφενός, μία ξαφνική παγκόσμια ζήτηση γιατί εφόσον ανοίγουν όλοι ταυτόχρονα πρέπει να ξανά γεμίσουν τις αποθήκες τους που είχαν αδειάσει κατά το διάστημα της πανδημίας
  • Αφετέρου μία πρωτοφανή ρευστότητα, «γιατί έχουν κόψει τα κράτη πάρα πολύ χρήμα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Και μία ναυτιλία που είναι σε ένα φοβερό μποτιλιάρισμα λόγω της καραντίνας της Κίνας», επεσήμανε ο ίδιος.

«Άρα ήταν αναπόφευκτο να γεννηθεί πληθωρισμός. Κανείς δεν έλεγε ότι δεν θα γεννηθεί. Το ζήτημα είναι πόσο θα κρατήσει. Αυτό είναι άλλη συζήτηση», σημείωσε ο υπουργός.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News