ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκπτώσεις: Πρεμιέρα στη σκιά lockdown, ανατιμήσεων και ελλείψεων

Τόσο οι περσινές ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις όσο και οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις διακόπηκαν βίαια λόγω της πανδημίας

Εκπτώσεις: Πρεμιέρα στη σκιά lockdown, ανατιμήσεων και ελλείψεων

Με την προσδοκία ότι αυτή η εκπτωτική περίοδος δεν θα διακοπεί βίαια από κάποιο lockdown ξεκινούν σήμερα, 1η Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου.  Μάλιστα, την ερχόμενη Κυριακή, 7 Νοεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι περσινές ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις όσο και οι φετινές χειμερινές εκπτώσεις διακόπηκαν βίαια, καθώς τα φυσικά καταστήματα έκλεισαν στις 6 Νοεμβρίου 2020, ενώ στη διάρκεια της φετινής χειμερινής εκπτωτικής περιόδου λειτούργησαν ουσιαστικά μόνο για δύο περίπου εβδομάδες. 

Ήδη πολλά καταστήματα είχαν προχωρήσει από τις προηγούμενες ημέρες σε προσφορές και προεκπτώσεις, γεγονός που οδήγησε πολλούς καταναλωτές το Σάββατο να κάνουν αγορές και να καταγραφεί σημαντική κίνηση στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας -και κυρίως στην οδό Ερμού- καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι εκπτώσεις φτάνουν κατά μέσο όρο το 30% στα είδη ένδυσης και 15%-20% στα είδη υπόδησης, ενώ στα τεχνολογικά προϊόντα οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις και προσφορές σε παλαιότερα μοντέλα, οι οποίες φτάνουν το 70%.  Μάλιστα, πολλές από τις προσφορές αυτές διατίθενται κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων των αλυσίδων. 

Οι ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις είναι ουσιαστικά το πρώτο τεστ για το λιανεμπόριο εν όψει της περιόδου των Χριστουγέννων, ενώ μεταξύ αυτών θα παρεμβληθεί η περίφημη Black Friday, η οποία φέτος είναι στις 26 Νοεμβρίου.

Οι λιανέμποροι έχουν, πάντως, δύο σημαντικούς λόγους να ανησυχούν για το πώς θα κινηθεί η αγορά το επόμενο διάστημα, έως και την εορταστική περίοδο: πρώτον, το ενδεχόμενο οι καταναλωτές να είναι πιο συγκρατημένοι στις αγορές τους, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων και δεύτερον, το ενδεχόμενο σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων να υπάρξουν ελλείψεις.

Ήδη μεγάλες αλυσίδες λιανικής έχουν προειδοποιήσει για ελλείψεις σε κάποια προϊόντα -διαρκή καταναλωτικά αγαθά σε κάθε περίπτωση και όχι τρόφιμα- από την Black Friday. 

Κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτώσεων εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και των υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης. 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού, αυτό που ισχύει στο λιανεμπόριο, τουλάχιστον μέχρι τις 8 Νοεμβρίου (σ.σ. μέχρι τότε ισχύει η ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 24 Νοεμβρίου και αφορά τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού για την περίοδο 25 Οκτωβρίου έως 8 Νοεμβρίου) είναι το εξής: υποχρεωτική μάσκα για προσωπικό ενώ ο μέγιστος αριθμός πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα μες στο κατάστημα καθορίζεται από τον κανόνα 1 άτομο ανά 2 τ.μ. Ο κανόνας αυτός αφορά και των καταστήματα που βρίσκονται εντός των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop). 

Διαβάστε επίσης: 

Αντίστροφη μέτρηση για την Black Friday – Τι πρέπει να προσέξουμε

Ελλείψεις σε χριστουγεννιάτικα είδη φοβάται η αγορά

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 8,8% στον τζίρο του λιανεμπορίου τον Αύγουστο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News