BUSINESS & FINANCE

Ποια μέτρα ελάφρυνσης σχεδιάζονται για τις αυξημένες τιμές ενέργειας

Ποια μέτρα ελάφρυνσης σχεδιάζονται για τις αυξημένες τιμές ενέργειας

Ούτε το 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς που παραλαμβάνουν τα νοικοκυριά δεν καλύπτουν πια οι επιδοτήσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, γεγονός που οδήγησε τον πρωθυπουργό να προαναγγείλει και νέα μέτρα για τα νοικοκυριά, όπως και ιδιαίτερη πρόνοια για τους αγρότες.  

Οι τιμές της ενέργειας έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση  καθώς πλέον το βάρος αυξάνεται  πολύ περισσότερο, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Η μέση  τιμή της  ενέργειας έχει σκαρφαλώσει στα 326 €/MWh ενώ αντίστοιχο είναι και το ράλι του φυσικού αερίου, το  οποίο κινήθηκε πάνω από τα 135 €/MWh.

Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός 

Σε αύξηση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα του μηνός Δεκεμβρίου  αλλά και αναδρομικά και για τον  Νοέμβριο αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την νέα εκρηκτική άνοδο των τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση αναμένεται να αυξηθεί από τα 39 ευρώ στα 45-48 ευρώ  μηνιαίως για Νοέμβριο και Δεκέμβριο. 

Μέσα στις επόμενες ημέρες, πάντως, η κυβέρνηση  αναμένεται να κλειδώσει και τις αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του «MR», ο νέος μηχανισμός φαίνεται πως θα ενσωματώνει τόσο εισοδηματικά όσο και περιουσιακά κριτήρια αλλά και κριτήρια κατανάλωσης καθώς από αρχές του χρόνου οι όποιες επιδοτήσεις δεν θα είναι οριζόντιες.

Το φυσικό αέριο σημειώνει νέο ράλι τις τελευταίες  ημέρες και η κυβέρνηση προσανατολίζεται στον διπλασιασμό της έκπτωσης στους προμηθευτές από τη ΔΕΠΑ. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε ανακοίνωση της αναφέρει πως εξασφαλίζει ότι όλα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, θα έχουν έκπτωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας κάθε μήνα. Ειδικότερα, η έκπτωση ανέρχεται σε 11 €/MWh για τον Οκτώβριο και σε 15 €/MWh για τον Νοέμβριο.  Ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση αναμένεται για τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου προσθέτει η εταιρεία στην ανακοίνωση της. 

Οι επιχειρήσεις στο επίκεντρο 

Το πρόβλημα συνεχίζει βέβαια να υφίσταται με τις  επιχειρήσεις, καθώς έρχονται αντιμέτωπες με διπλάσιους και τριπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος και ο φόβος βέβαια είναι μήπως το αυξημένο κόστος λόγω της ενέργειας αρχίσει να μετακυλίεται  ακόμη περισσότερο στους καταναλωτές. 

Για αυτή  την κατηγορία των καταναλωτών ρεύματος, οι κινήσεις  είναι  περιορισμένες και έτσι η κυβέρνηση έχει στραφεί σε  μέτρα που δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Ένα από τα μέτρα που  αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι οι αλλαγές και στο τρόπο αποπληρωμής των επιστρεπτέων.  Το ένα σκέλος αφορά  τη δυνατότητα επέκτασης  της έκπτωσης 15% για την εφάπαξ  αποπληρωμή των επιστρεπτέων και το δεύτερο είναι η αποπληρωμή σε δόσεις να μην αρχίσει τον Ιανουάριο, αλλά να μετακινηθεί από τον Μάρτιο και μετά. 

Δεύτερο  μέτρο που μπορεί να βοηθήσει την ρευστότητα των επιχειρήσεων είναι και η παράταση του προγράμματος των παγίων δαπανών. Μέσω των παγίων δαπανών και  των κουπονιών που «κέρδισαν» οι επιχειρήσεις θα έχουν όπως φαίνεται την δυνατότητα να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που θα λήξουν  τον Μάρτιο ακόμη και τον Ιούνιο του 2022.

Ειδική πρόνοια για τους αγρότες 

Τον προηγούμενο μήνα είχε ανακοινωθεί πως θα επιστραφεί ο ΕΦΚ για 200.000 αγρότες το 2022. Οι αγρότες επιπλέον έχουν ενισχυθεί και μέσω άλλων παρεμβάσεων όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των αγροτικών επιχειρήσεων, η  νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά και η μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων, αλλά και η μόνιμη υπαγωγή στον υπερ-μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή. Στην ατζέντα των μέτρων φαίνεται πως θα συμπεριληφθούν και η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα και το βαμβάκι.  

Διαβάστε επίσης: 

Κυρ. Μητσοτάκης: Nέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών έναντι των αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο

ΔΕΠΑ εμπορίας: Έκπτωση 16% στο φυσικό αέριο για Οκτώβριο και Νοέμβριο

Ψάχνουν «έξυπνα κριτήρια» για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News