ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις στην ενέργεια: Το σχέδιο θωράκισης – Έρχεται επιπλέον επιδότηση στους λογαριασμούς;

Αυξήσεις στην ενέργεια: Το σχέδιο θωράκισης – Έρχεται επιπλέον επιδότηση στους λογαριασμούς;

Οι μεγάλες επενδύσεις που δεν έγιναν στο τομέα της ενέργειας όλα τα προηγούμενα χρόνια ευθύνονται για το γεγονός που  η χώρα μας βρίσκεται «γυμνή» έναντι της δίνης των διακυμάνσεων των τιμών ενέργειας. «Αν έχεις χώρους αποθήκευσης μπορείς να ανθίστασαι στις αυξομειώσεις στις τιμές», τονίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.  

Ωστόσο, μέσω και του Ταμείου Ανάκαμψης, το σκηνικό στον τομέα της ενεργειακής θωράκισης της χώρας αναμένεται να αλλάξει άρδην. Ο μεσομακρόθεσμος σχεδιασμός της κυβέρνησης κινείται σε 2 άξονες. Ο ένας είναι η προώθηση έργων ΑΠΕ και ο άλλος η κατασκευή υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας.

Νέα άνοδος στις τιμές φυσικού αερίου

Η χώρα μπορεί να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επενδύσεις για την ενέργεια αλλά το σφυροκόπημα των αγορών είναι ήδη εδώ. Μετά και το φρένο των Γερμανικών αρχών για τον αγωγό Nord Stream 2, ένα νέο ράλι έχει ξεκινήσει στην αγορά του φυσικού αερίου. H τιμή του έχει σπάσει τα 90€ ανά μεγαβατώρα, γεγονός που προβληματίζει τις κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο «πονοκέφαλος» των αυξημένων τιμών στην ενέργεια  είναι ακόμη μεγαλύτερος καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από φυσικό αέριο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει εκτοξευθεί στα 276€/μεγαβατώρα.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών και σε συνέντευξη του στο CNN άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων εφόσον χρειαστεί ώστε να στηριχθούν τα νοικοκυριά έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Να σημειωθεί πως τα πρόσφατα μέτρα για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με 39€/Μwh  για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ελήφθησαν με τη μέση τιμή της χονδρικής να κινείται πέριξ των 200€/ μεγαβατώρα ενώ ήδη τις πρώτες 18 ημέρες του Νοεμβρίου, η μέση τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 221€ /μεγαβατώρα με την επιπλέον επιδότηση πέρα των 39€ να μοιάζει αναπόφευκτη.  

Διαβάστε επίσης: 

Κ. Σκρέκας: Η επιδότηση θα φανεί στους επόμενους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος

Λογαριασμοί ρεύματος: Στα 39 ευρώ η επιδότηση μηνιαίως για Νοέμβριο και Δεκέμβριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News